Germania va ajuta statele baltice să creeze mass media în limba rusă

Germania plănuieşte să ajute Estonia, Letonia şi Lituania să creeze organizaţii media în limba rusă pentru a contracara “dezinformarea” aparent răspândită de canalele de televiziune ruseşti ce transmit în regiune.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe.
Sigmar Gabriel, ministrul german de externe. (Axel Schmidt/Getty Images)

Planul a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Martin Schaefer, a susţinut marţi postul de televiziune rus de stat Russia Today (RT).

Anunţul a fost făcut înaintea unei călătorii ce va fi efectuată în această săptămână de ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, în statele baltice şi în Suedia.

“În timpul călătoriei, Gabriel se va ocupa şi de ceea ce am început deja anul trecut în statele baltice, şi anume – după cum spunem în germana nouă – gestionarea ‘ştirilor false’ ruseşti împreună cu partenerii corespunzători”, a susţinut luni Schaefer.

El a adăugat că principalul obiectiv al iniţiativei este acela de a lansa posturi radio şi de televiziune în limba rusă, care vor fi “atractive pentru vorbitorii de limbă rusă din cele trei state baltice, pentru a produce ştiri “într-o manieră diferită” de cea a mass mediei ruseşti controlate de stat.

La rândul ei, SUA a anunţat, de asemenea, planuri pentru lansarea unui canal TV de ştiri în limba rusă. SUA a acuzat de mult timp mass media rusă că răspândeşte aşa zise “ştiri false”. Astfel de acuzaţii au fost făcute de asemenea şi de guvernele europene, care sunt îngrijorate de presupusele încercări ruseşti de a le influenţa alegerile aproape în acelaşi mod în care SUA a acuzat că Moscova i-a influenţat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

Legăturile Occidentului cu Rusia s-au deteriorat puternic în anii recenţi, în special după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în martie 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev sau aliaţii săi.

Comasările militare occidentale în apropierea frontierelor ruse, inclusiv în statele baltice, au reprezentat, de asemenea, o sursă majoră de tensiune.