Germania va trimite tancuri Leopard Kievului şi va permite şi altor ţări să facă acelaşi lucru - surse

Tanc german Leopard 2A7+
Tanc german Leopard 2A7+ (kmweg.com)

Statele Unite şi Germania sunt pregătite să ofere un impuls semnificativ efortului de război al Kievului prin livrarea de tancuri grele de luptă Ucrainei, au declarat surse citate de Reuters.

Washingtonul ar urma să anunţe încă de miercuri că va trimite tancuri M1 Abrams, iar Berlinul a decis, după îndelungi ezitări, să trimită tancuri Leopard 2, au declarat sursele, o inversare a politicii despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului.

Volodimir Zelenski a făcut presiuni din nou asupra aliaţilor occidentali să furnizeze Ucrainei cele mai moderne tancuri de luptă ale lor, spunând în discursul său video nocturn că "discuţiile trebuie să se încheie cu decizii".

Germania şi Statele Unite s-au abţinut până acum de la furnizarea de blindate grele, ferindu-se de mişcări care ar putea oferi Kremlinului motive să extindă conflictul.

Moscova a avertizat că livrările de armament ofensiv modern către Ucraina vor duce la escaladarea războiului, iar unii oficiali ruşi au avertizat că aliaţii Kievului conduc lumea într-o "catastrofă globală". Moscova a declarat acum în mod repetat că luptă împotriva Occidentului colectiv în Ucraina.

Germania vă trimite tancuri Leopard Ucrainei şi va permite şi altor ţări să facă acelaşi lucru, potrivit unor surse.

Posibilele livrări de tancuri de luptă de către Washington către Ucraina ar fi o "altă provocare flagrantă" împotriva Rusiei, a declarat miercuri Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite.

"Este evident că Washingtonul încearcă în mod intenţionat să ne provoace o înfrângere strategică", a declarat Antonov în remarcile publicate pe aplicaţia de mesagerie Telegram a ambasadei.

Doi oficiali americani au declarat marţi pentru Reuters că Washingtonul este pregătit să înceapă un proces care ar urma să trimită în cele din urmă tancuri M1 Abrams în Ucraina, la doar câteva zile după ce a argumentat împotriva acordării cererilor Kievului.

Al treilea oficial a declarat că angajamentul SUA ar putea totaliza aproximativ 30 de tancuri livrate în următoarele luni.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei şi să permită şi altor ţări, precum Polonia, să facă acelaşi lucru, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu acest subiect.

Der Spiegel, care a relatat prima ştirea, a declarat că Germania plănuia să furnizeze cel puţin o unitate de tancuri Leopard 2 A6, care de obicei cuprinde 14 tancuri. Alţi aliaţi, din Scandinavia, de exemplu, intenţionează să se alăture Germaniei şi să trimită tancurile lor Leopard Kievului, a relatat publicaţia.

Deşi nu a existat nicio confirmare oficială din partea Berlinului sau a Washingtonului, oficialii de la Kiev au salutat ceea ce au spus că este un potenţial factor care ar putea înclina balanţa pe câmpul de luptă în războiul care a început acum 11 luni - chiar dacă numărul de tancuri despre care se zvoneşte este mai mic decât cele câteva sute de care spun că au nevoie pentru a elibera toate zonele ocupate.

Linii de front îngheţate

Liniile de front în acest război, care se întind pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri prin estul şi sudul Ucrainei, au fost în mare parte îngheţate timp de două luni, în ciuda pierderilor grele de ambele părţi. Se crede în general că Rusia şi Ucraina plănuiesc noi ofensive.

Zelenski a declarat marţi seară că Rusia îşi intensifică înaintarea spre Bahmut, un oraş industrial din estul Ucrainei care a fost centrul unor lupte intense. "Vor să crească presiunea la o scară mai mare", a spus el.

Discuţiile dintre aliaţii occidentali ai Kievului din ultimele zile au avut drept punct central dacă să furnizeze sau nu Ucrainei un număr semnificativ de tancuri de luptă moderne grele.

Berlinul a avut un rol esenţial, deoarece tancurile Leopard, fabricate în Germania şi utilizate de aproximativ 20 de armate din întreaga lume, sunt considerate cea mai bună opţiune. Tancurile sunt disponibile în număr mare şi sunt uşor de desfăşurat şi de întreţinut.

În timp ce tancurile Abrams americane sunt considerate mai puţin potrivite din cauza consumului mare de combustibil şi a dificultăţii de întreţinere, o mişcare a SUA de a le trimite Ucrainei ar putea face mai uşor pentru Germania - care a cerut un front unit între aliaţii Ucrainei - să permită furnizarea de Leopard.

Preşedintele rus Vladimir Putin prezintă "operaţiunea militară specială", care a început când trupele sale au invadat Ucraina la 24 februarie anul trecut, drept o luptă defensivă şi existenţială împotriva unui Occident agresiv şi arogant.

Ucraina şi Occidentul califică acţiunile Rusiei drept o acaparare neprovocată de teren pentru a supune o fostă republică sovietică colegă pe care Moscova o consideră un stat artificial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe