Gheţea şi Chiţoiu, invitaţi la Comisia privind activitatea CEC Bank

Andrei Pricopie
19.11.2013

alte articole

Daniel Chiţoiu, PNL (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.11.2013

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, vor fie chemaţi la audieri în data de 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea CEC Bank, a anunţat marţi preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula, citat de Realitatea.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a propus ca la audierile comisiei să fie invitat şi Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de supraveghere şi control al BNR. În acelaşi timp, membrii comisiei au decis ca la data de 10 decembrie să fie audiaţi şi prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.

De asemenea, Comisia a mai stabilit în unanimitate ca în intervalul 10-12 decembrie, în cazul în care este necesar, să fie invitaţi la audieri şi alţi oficiali din cadrul CEC Bank, printre care şi directori de sucursale din ţară.

Deşi iniţial rămăsese fără cvorum, prin retragerea reprezentanţilor PDL, Comisia a reuşit să ia aceste decizii după ce a venit la şedinţă şi senatorul Sorin Bota (PSD).

Senatul a aprobat, luni, în plen, iniţierea unei anchete parlamentare referitoare la activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe cu 102 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.

Hotărârea privind încuviinţarea acestei anchete parlamentare prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate".

Conform hotărârii, concluziile la care ajunge Comisia vor fi cuprinse într-un raport care va fi prezentat Biroului Permanent până la 18 decembrie.

Preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula a propus luni în Biroul Permanent al Senatului o anchetă la CEC Bank pentru a investiga condiţiile în care a obţinut fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, împrumutul de 4.600.000 de ron.

Subcomisia va avea rolul de a analiza circumstanţele în care i-a fost aprobat Ioanei Băsescu creditul de peste un milion de euro şi dacă decizia băncii de îi acorda împrumutul a avut caracter preferenţial.

Victor Ponta a decis recent să înfiinţeze o comisie care va viza implicarea unor instituţii publice în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, cu referire la "Cazul Călăraşi". Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare A

Această decizie a stârnit furia preşedintelui, care a dat o declaraţie extrem de dură de la Palatul Cotroceni, în care a vizat „atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui care nu este angajată politic. Aceşti bani (cei 280.000 de euro plătiţi - n.r.) i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale. Fiica mea prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori a putut să ia creditul pe 30 de ani."

Victor Ponta i-a răspuns şefului statului referitor la amestecarea fiicei sale în această dispută politică: "Nu e vorba de fiică, e vorba de preşedinte. Nu cunosc, nu am nicio problemă şi nu mă interesează familia domnului Băsescu. E subuman să te iei de familia adversarului politic, cum a făcut domnul Băsescu astă-vară când se lua de bona şi de copiii mei. Ceea ce trebuie să ştie românii e cum se foloseşte de funcţie în interese personale. Asta-i treaba unui consilier, să facă prospecţiuni pentru preşedinte? Dă telefon „nu-l schimba pe domnul de la CEC că am de luat un credit de acolo”. Atunci mi-a zis Chiţoiu, i s-a părut ceva ciudat. Apoi a venit chestia cu creditul. Poate e o coincidenţă (...)? Preşedintele îşi foloseşte funcţia numai pentru interese personale. E împotriva ideii de atribuţii prezidenţiale".

Potrivit premierului, Traian Băsescu l-ar fi sunat pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu căruia i-a solicitat să nu-l schimbe pe criterii politice pe şeful băncii, Radu Graţian Gheţea.

Schimbarea din funcţie a preşedintelui CEC Bank înainte de finele mandatului legal este considerată de şeful statului ca ”nejustificată” şi efectuată ”tot pe criterii politice”, ceea ce ar putea să ”creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, mai declară purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor