Ghidul efectelor imediate ale închiderii parţiale a agenţiilor federale din Statele Unite

Închiderea parţială a agenţiilor federale ale SUA, ca urmare a blocajului bugetar, are ramificaţii uriaşe, cu implicaţii politice şi economice, dar există şi efecte imediate. Republicanii au forţat prima închidere a guvernului Obama: 800.000 de funcţionari publici se află de marţi în concediu fără plată forţat, pe o perioadă nedeterminată. Peste un milion de funcţionari publici vor continua să lucreze, dar nu este sigur când îşi vor primi salariul, notează miercuri ziarul El Periodico.

Conform legii, guvernul federal este obligat să-i ţină în posturi pe cei care se ocupă de securitatea naţională sau pe cei care 'protejează viaţa şi proprietatea'. Vor continua să meargă la lucru, de exemplu, controlorii de trafic aerian, însă o parte a personalului civil al Pentagonului nu va avea salariile garantate. Deşi Ministerul Energiei îşi va închide toate birourile, personalul însărcinat cu supravegherea instalaţiilor nucleare va veni la lucru.

Iată câteva dintre efectele imediate:

- Numeroase birouri publice vor fi închise. În principiu, cei care eliberează paşapoarte vor continua să lucreze, dar este posibil să nu opereze dacă sediul se află într-o clădire federală vizată. Ministerul de Finanţe şi Fiscul american - IRS - vor suporta o închidere parţială: se vor colecta impozitele, dar nu se vor presta servicii de consultanţă.

- Toate parcurile naţionale, de la Yosemite până la Statuia Libertăţii din Ellis Island, vor fi închise. Circa 19 muzee şi galerii finanţate din bani publici, precum Smithsonian, vor rămâne cu porţile închise. Nu se va putea vizita nici grădina zoologică din Washington şi nici Capitoliul.

- NASA va fi închisă şi nu vor fi menţinuţi în posturi decât cei însărcinaţi cu misiunea de control de la Staţia Spaţială Internaţională.

- Un program care oferă ajutor alimentar femeilor şi copiiilor defavorizaţi rămâne fără fonduri.

- Singurele care vor funcţiona normal sunt plăţile pentru Medicare şi Medicaid (asistenţa medicală pentru vârstnici şi săraci) şi asigurările sociale. Deocamdată departamentul ce oferă asistenţă medicală veteranilor va continua să presteze servicii medicale, însă dacă închiderea se prelungeşte mai multe săptămâni nu va putea menţine plăţile. Serviciile pentru imigraţie vor continua să opereze, cu excepţia e-Verify, un program care le permite companiilor să verifice statutul angajaţilor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe