Ghinea: Preşedintele nu e un bibelou care stă la Cotroceni şi ia act de ceea ce propune un partid

Dacă se ajunge la o "luptă de orgolii" între Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis, deputatul USR Cristian Ghinea crede că liderul PSD va pierde. "Facem un apel la înţelepciune, să stăm calmi, nu este sfârşitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru", a subliniat fostul ministru.
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România salută decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD - Sevil Shhaideh - pentru funcţia de prim-ministru, propunere pe care oricum avea intenţia să o respingă prin vot în Parlament, a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, deputatul USR Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene.

"O nominalizare bizară, o persoană despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Noi am încercat să vedem imagini cu doamna Sevil Shhaideh în perioada asta, nu am găsit. Deci este bizar să avem un fel de fantomă nominalizată la şefia Guvernului din România. Nu ştim, nu avem detalii despre informaţiile care l-au făcut pe preşedinte să ia această decizie, dar considerăm că este în limita mandatului său constituţional. Constituţia este clară, preşedintele desemnează, după consultări. S-a consultat şi a cerut coaliţiei majoritare pe care, iată, o recunoaşte, să facă o altă nominalizare", a afirmat Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

Potrivit fostului ministru al Fondurilor Europene, USR face un apel la înţelepciune - nu este momentul unei lupte de orgolii între liderul PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis.

"Cred că nu trebuie să intrăm într-o luptă de orgolii. Domnul Dragnea a făcut această propunere care a fost oricum subţire. Nu mi-e clar dacă partidul şi-a asumat-o, pentru că domnul Dragnea a primit un cec în alb. Înţeleg că sunt voci nemulţumite în PSD pentru că nu a existat o consultare internă la modul real. Deci, dacă se ajunge la o luptă de orgolii între domnul Dragnea şi domnul Iohannis, eu cred că Dragnea va pierde. Deci, facem un apel la înţelepciune, să stăm calmi, nu este sfârşitul lumii dacă nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru", a precizat Cristian Ghinea.

În opinia deputatului USR, şeful social-democraţilor are, din punct de vedere constituţional şi juridic, o poziţie "destul de slabă" în actualul context, spre deosebire de Iohannis.

"Ştim foarte bine că el voia să fie prim-ministru, dar nu poate, că avem acea lege în vigoare şi până la urmă Constituţia este clară: preşedintele face desemnarea, în urma consultării cu partidele. Nu există nicio altă condiţie suplimentară în Constituţie. Din punct de vedere constituţional şi juridic, preşedintele are o poziţie puternică. Preşedintele României nu este un bibelou care stă la Cotroceni şi ia act de ceea ce propune un partid. Preşedintele este ales direct de cetăţeni şi are un mandat larg de a-şi exercita dorinţa şi voinţa de a numi un prim-ministru. Până la urmă se ajunge la o negociere între domnul Iohannis şi domnul Dragnea", a explicat Cristian Ghinea.

Pe de altă parte, fostul ministru a admis că preşedintele Iohannis ar fi trebuit să dea mai multe informaţii legate de motivul pentru care a decis să respingă propunerea PSD pentru funcţia de premier.

"Logic era să avem mai multe detalii, însă nu este o obligaţie. Să vedem în următoarele zile dacă va veni cu informaţii, însă avem încredere în preşedintele Iohannis care are acces la aceste informaţii", a mai spus Ghinea.