Gofman acuză: ”Principalul beneficiar al jafului din sistemul bancar este Plahotniuc”

Principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Vladimir Plahotniuc, susţine fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman.
Mihail Gofman, fost angajat CNA, în cadrul emisiunii Interpol
Mihail Gofman, fost angajat CNA, în cadrul emisiunii Interpol (Privesc.eu)

Declaraţiile au fost făcute la Washington, acolo unde Mihail Gofman a descris schema fraudei de proporţii în cadrul unei conferinţe de presă. Mihail Gofman a afirmat că Serghei Iaralov, controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, a fost coordonatorul jafului din R.Moldova. Fostul angajat al CNA a susţinut că „jaful secolului” trebuie să devină ţinta unei anchete internaţionale. Trebuie să înţelegeţi că din interiorul ţării, chiar dacă vom avea procurori şi anchetatori foarte buni, doar cu propriile forţe noi nu vom reuşi, vom fi blocaţi în anchetă. Investigaţia trebuie să aibă statut internaţional. Moldova trebuie să restituie datoria sa externă şi să încheie un nou acord cu FMI, iar primul lucru cerut de FMI va fi să facă un audit şi toate aceste lucruri vor ieşi la iveală, ca o bombă”, a precizat Mihail Gofman.

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut loc în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare. Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (...) Deja nu este secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.

„Deocamdată nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi eu am explicat cum trebuie investigat. Deocamdată acestea sunt doar frânturi din tabloul general. Această bancă mereu a fost atrăgătoare pentru elita politică care îşi rezolva anumite chestiuni financiare. Ca urmare a acestor reglări de conturi între clanurile politice, gruparea Filat-Şor a câştigat. Asta nu înseamnă că ceilalţi au ieşit din această schemă. S-au retras doar un pic, dar ei de asemenea participau la ciopârţirea sistemului bancar, dar de pe plan secund”, a adăugat Gofman.

Fostul angajat al CNA a mai acuzat faptul că după dezvăluirile pe care le-a făcut, el şi familia sa au fost ameninţaţi, iar aceasta a rămas captivă în Republica Moldova.

Mai multe detalii despre atacurile raider de la Banca de Economii găsiţi aici.