Klaus Iohannis: Voi promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova

După discuţiile de la Summit-ul NATO, Klaus Iohannis a reiterat susţinerea pe care Moldova o are din partea României şi a afirmat că va promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

"În ce priveşte Moldova, putem să facem foarte multe şi facem” a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis, sâmbătă, 9 iulie, după Summit-ul NATO. Astfel, potrivit şefului statului, sprijinul României pentru Republica Moldova începe de la “granturi pentru a trece peste iarnă, ceea ce am făcut, până la renovări, reparaţii, modernizări în grădiniţe, în şcoli, dotări în biblioteci. Facem consiliere pentru Armata Moldovei. Avem colaborări instituţionale de foarte multe feluri” informează agerpres.ro.

În acest context, Iohannis a subliniat că “România este dispusă să se implice în investiţii în Republica Moldova şi, pentru a ajunge până acolo, noi suntem dispuşi chiar să oferim un împrumut în condiţii foarte avantajoase, împrumut pe care l-a discutat Parlamentul deja anul trecut. Din motivele foarte bine cunoscute, politice, am ajuns în până acest an, dar voi promulga acea lege şi atunci Guvernul va putea efectiv şi operativ repede să acorde acel împrumut după ce negociază foarte clar condiţiile.”

Conform declaraţiilor şefului statului, susţinerea acordată Moldovei reprezintă un aspect al interesulului manifestat de România în sprijinirea partenerilor săi estici.

“Măsurile de sprijin pentru parteneri sunt astfel cuprinse într-un document adoptat de Summit şi anume Iniţiativa privind întărirea rolului NATO în proiectarea stabilităţii. Pentru România, sprijinirea partenerilor estici, în special a Republicii Moldova, are o miză aparte. Urmare şi a demersurilor României, şefii de stat şi de guvern Aliaţi au reiterat astăzi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a partenerilor estici, aceştia fiind Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, precum şi sprijinul concret pentru consolidarea capacităţii de apărare a acestora în contextul actual de securitate. Alianţa rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova în vederea asigurării unui viitor stabil, sigur şi prosper al acesteia”, a conchis preşedintele.

Iohannis a mai afirmat că, în declaraţia finală a Summitului, a fost inclus, ca urmare a demersurilor României, un paragraf distinct privind Republica Moldova, potrivit aceleiaşi surse citate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe