Grecii, chemaţi din nou la urne în 17 iunie

Preşedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias
Preşedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias (ABBAS MOMANI/AFP/Getty Images)

Grecia va organiza alegeri anticipate în 17 iunie, a decis preşedintele Carolos Papoulias, care l-a numit premier interimar pe judecătorul Panagiotis Pikramenos, transmite BBC news.

Data alegerilor a fost anunţată după ce liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit cu şeful statului elen.

Scrutinul a fost convocat după ce zilele de negocieri pentru formarea unei coaliţii de guvernare nu au dus la niciun rezultat.

O ultimă rundă de discuţii, ce a avut loc marţi dimineaţă, s-a încheiat fără a permite progrese.

Partidele de stânga au anunţat încă de luni că nu se vor alătura niciunei coaliţii dispuse să impună noi măsuri de austeritate, în schimbul pachetelor de salvare.

În aceste condiţii, preşedintele a propus un guvern de tehnocraţi, dar liderii politici nu au fost de acord nici cu această variantă.

Trei tentative precedente de formare a unui cabinet au eşuat. Blocul SYRIZA, a doua forţă politică din Parlament, nu a luat parte la discuţii, pentru că refuză să se

alăture oricărei coaliţii care va impune noi măsuri de austeritate.

Majoritatea alegătorilor greci au susţinut, în 6 mai, partidele care se opun măsurilor de austeritate impuse, în schimbul unor pachete de salvare UE-FMI.

Criza politică din Republica Elenă a speriat pieţele din întreaga lume. Scăderile importante înregistrate în Europa şi Statele Unite, luni, au fost urmate, marţi dimineaţă, de unele similare în Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe