Greenpeace: Deservind Chevron, jandarmii reduc la tăcere sătenii din Pungeşti

Logo Greenpeace.
Logo Greenpeace. (prin bunavoinţa Greenpeace)

Organizaţia Greenpeace România a acuzat marţi „abuzurile grave comise de Jandarmeria Română la Pungeşti, judeţul Vaslui, care a bruscat cetăţenii, blocând drumurile şi accesul presei în zonă, pentru a facilita începerea lucrărilor de explorare a gazelor de şist de către compania Chevron”.

Compania Chevron, ale cărei acorduri de explorare acordate sunt în prezent contestate în instanţă, are în faţa sa localnici profund nemulţumiţi, care se opun acestor lucrări de peste două luni, organizând o tabără de rezistenţă locală împotriva gazelor de şist.

„La 2 decembrie, în jurul orei 5 dimineaţa, 800 de jandarmi au intervenit în forţă, acţionând violent asupra celor 30 de membri ai taberei de rezistenţă de la Pungeşti, transportându-i pe o parte dintre aceştia la secţia de poliţie şi întocmind abuziv amenzi şi dosare penale”, a raportat Greenpeace.

„Acţionând astfel, forţele de ordine au încălcat dreptul cetăţenilor la liberă exprimare şi la proteste paşnice, drept garantat de constituţie, pe care tocmai autorităţile ar trebui să îl garanteze, preferând în schimb să protejeze interesele companiei americane Chevron. Ceea ce s-a întâmplat la Pungeşti creează un precedent foarte periculos, care pune în pericol implicarea societăţii civile şi democraţia. Dacă autorităţile vor facilita efectuarea lucrărilor companiei Chevron la Pungeşti, împotriva voinţei populaţiei locale, vor urma alte lucrări în toată ţara, iar zone emblematice precum: Vama Veche, Costineşti sau Băile Felix, vor fi afectate iremediabil,” a declarat Crisanta Lungu, directorul executiv al Greenpeace România.

Din aceste motive Greenpeace face un „apel la solidaritate şi mobilizare naţională pentru a susţine protestatarii din Pungeşti, care se opun în mod paşnic explorării şi exploatării gazelor de şist”. În acelaşi timp Greenpeace „încurajează cetăţenii să îşi exprime părerea şi să îşi apere drepturile, în mod paşnic”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui va organiza o dezbatere publică pentru emiterea unui nou acord de mediu tot pentru compania Chevron, necesar amplasării unei sonde de explorare a gazelor de şist în comuna Puieşti. Dezbaterea publică va avea loc pe data de 19 decembrie, la Căminul Cultural din Puieşti. Greenpeace „încurajează populaţia să meargă şi să îşi exprime opinia, influenţând astfel decizia luată de autorităţi”.

Acţiunea de intervenţie în forţă a jandarmilor a fost încurajată în mod direct de premierul Victor Ponta, care sub pretextul că independenţa energetică reprezintă un proiect de interes naţional, le-a transmis forţelor de ordine că nu va accepta ca „20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea!”.

Potrivit localnicilor „jandarmeria a instaurat Lege Marţială în Pungeşti-Siliştea”, aceştia acuzând purtarea abuzivă a forţelor de ordine, care i-au intimidat, ameninţat şi bătut. În acelaşi timp aceştia au „tăiat” localitatea de restul României, iar accesul jurnaliştilor a fost restricţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne