Greva generală în sistemul sanitar, suspendată. O parte din revendicări acceptate

Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

Guvernul a avizat unele revendicări solicitate de sindicaliştii din sistemul sanitar şi anume plata dublă pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători pentru personalul medical şi a aprobat suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 200 milioane lei în vederea plăţii arieratelor, a anunţat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu, miercuri.

Executivul a aprobat, miercuri, o notă pentru introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale să se plătească dublu.

Totodată, printr-o hotărâre de guvern, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care, potrivit lui Nicolaescu, va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale.

Guvernul va debloca 1224 posturi în special pentru medici, infirmiere, moaşe, cei vizaţi în special fiind medicii anestezişti, de terapie intensivă şi psihiatri. Totuşi, această cifră nu acoperă nevoile din sistem, deficitul fiind mult mai mare.

Eugen Nicolaescu a mai afirmat că în urma discuţiilor pe care le-a avut miercuri cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate s-au desprins câteva idei, printre care încheierea unui protocol între Coaliţie şi minister privind un dialog instituţionalizat.

Sindicaliştii nu au reuşit să obţină o mărire a PIB pentru sănătate, revendicare foarte impotantă atât pentru medici cit şi pentru populaţie, deoarece spitalele nu au materiale şi medicametele necesare.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a afirmat miercuri ca şi-ar dori ca Sănătatea să primească mai mult de 5% din PIB, precizând însă că în acest moment ţara şi economia nu pot oferi fonduri atât de mari.

Eugen Nicolaescu şi sindicaliştii de la Sanitas s-au întâlnit miercuri în ultima rundă de discuţii înaintea termenului limită anunţat pentru declanşarea grevei generale în ziua de joi.

Lucrătorii din sistemul medico-sanitar au participat luni, între orele 8.00 şi 10.00, la greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas.

Greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas a început la ora 8.00, în cabinete medicale şi în spitale.
În unele unităţi sanitare, membrii Federaţiei Sanitas au stat pe holuri protestând pentru salarii mari şi au cerut demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

"La greva de avertisment au participat 99% dintre angajaţii din unităţile sanitare din toată ţara, atât cei care au semnat iniţial listele de participare la protest, cât şi restul personalului, în semn de solidaritate. Obiectivul nostru este să obţinem condiţii mai bune de muncă pentru salariaţii din sistem'', a declarat preşedintele SANITAS.

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la mijlocul lunii noiembrie, organizarea pe 25 noiembrie a unei greve de avertisment, după care - în cazul nesoluţionării revendicărilor - va fi urmată de o grevă generală pe termen nelimitat începând din 28 noiembrie, reprezentanţii federaţiei solicitând, totodată, şi demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolaescu.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne