"Grindeanu, Guvernul minus" - liberalul Florin Cîţu îl învaţă economie pe premier

Senatorul PNL Florin Cîţu explică în detaliu de ce creşterea economică şi cea a exporturilor despre care vorbeşte premierul sunt cam ca în vorba "pe afară vopsit gardul, înăuntru leopardul."
Florin Cîţu(PNL),
Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

În contextul în care premierul Grindeanu s-a lăudat la televiziuni cu spectaculoase succese în domeniul economic, senatorul PNL Florin Cîţu îi explică acestuia că este "habarnist". Astfel, creşterea economică cu care se împăunează Grindeanu e de fapt un minus iar în spatele exporturilor care, potrivit premierului, au crescut, stă o balanţă comercială negativă.

"In mod normal nu aş fi scris această opinie pentru că cel la care o să mă refer a fost pentru mine doar o marionetă a lui Dragnea. A reuşit totuşi să-mi atragă atenţia. Personajul respectiv, în loc să gestioneze treburile ţării s-a apucat dintr-o dată să emită opinii la TV pe teme economice. Am un deja vu cu Ponta. Cei mai tineri poate nu ştiţi, dar restul poate vă aduceţi aminte de Muppets Show. Oamenii îşi dau cu părerea despre orice, exact ce critică show-ul respectiv", critică Florin Cîţu, pe Facebook, ideea lui Grindeanu de a-şi da cu părerea despre economie.

"Prima declaraţie care m-a făcut să tresar, a lui Grindeanu, a fost despre evoluţia exporturilor. Pe scurt, el face o treabă fantastică iar dovada o reprezintă exporturile record. Nu a menţionat Guiness Book (asta e treaba lui Dragnea). E clar, omul e habarnist. A citit pe sărite. A uitat importurile.

Domnule prim-ministru, înainte să vă exprimaţi în legătură cu creşterea exporturile trebuia să fi citit tot ce au scris cei care v-au informat. Acolo, sigur mai era şi evoluţia importurilor. Tot record, şi peste exporturi. Asta înseamnă, atunci când importurile sunt mai mari decât exporturile, balanţa comercială este negativă. Asta influenţează PIB-ul negativ, nu pozitiv şi înseamnă că valuta iese din ţară şi nu intră. Când citiţi ceva, citiţi tot. Nu e frumos să-i minţiţi pe români", îi atrage Cîţu atenţia premierului.

A doua declaraţie care l-a făcut pe Cîţu "să se ia cu mâinile de cap" se referă la creşterea economică. Senatorul explică şi de ce:

Alături de Dragnea şi Ponta v-aţi repezit să vă lăudaţi la televizor. Să vă spun un secret. Astăzi toţi românii pot să numească guvernul dumneavoastră “Grindeanu minus”.

Să vă explic, ca să înţelegeţi. Dumneavoastră v-aţi lăudat cu o creştere economică de 5.6% în timp ce guvernul Cioloş, în trimestrul II, avea o creştere de 5.9%. Tot pe date provizorii. Şi asta în aceleaşi condiţii în care aţi atras tot zero fonduri europene. Iar la investiţii staţi mai prost. Să nu mai aduc aminte de colectare că iar întrebaţi în stânga şi în dreapta la ce mă refer. De aceea, domnule Grindeanu, îmi permit să numesc guvernul dumneavoastră “guvernul Grindeanu minus”.

O să vă mai zic un singur lucru. Orice scădere economică de acum înainte pune în pericol legea salarizării unitare şi o să aveţi probleme cu cei pe care i-aţi amăgit. Nu mai spun că Liviu Dragnea o să dea vina pe dumneavoastră. E o vorbă, “ai carte ai parte”", concluzionează liberalul.

Declaraţiile premierului despre creştere economică au fost făcute în contextul în care Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere economică pe primul trimestru de 5,6%, mult peste cifrele estimate de specialişti, inclusiv de BNR. Problema care se pune însă - apropos de legea salarizării, este că aceasta este gândită pe o creştere economică de 5,2% nu doar pe anul în curs ci pe mulţi ani de acum înainte, lucru imposibil de garantat.