Guvernatorul BNR: Preţurile la tutun şi alcool vor scădea puţin în 2015

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a estimat, joi, că preţurile la tutun şi alcool vor scădea anul viitor, adăugând însă că potrivit prognozei BNR va avea loc o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, relatează Hotnews.

Fostul premier a explicat că scăderea preţurilor la tutun şi alcool se datorează parcurgerii calendarului de aliniere a nivelurilor accizelor, estimând o ieftinire medie de 0,1%.

”La produsele din tutun şi băuturi alcoolice avem creşteri în 2014 şi scăderi în 2015. Sunt legate de faptul că tot programul de accizare a fost îndeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a notat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflaţia.

Guvernatorul BNR a explicat totuşi că prognoza BNR este calculată prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 şi ţinând cont de rata inflaţiei din ultimele 12 luni. În aceste condiţii, odată cu aprobarea bugetului pentru 2015 vor putea exista "oscilaţii de mică amplitudine".

Prognoza BNR a mai indicat că, în ciuda reducerii accizei, pe parcursul anului viitor va avea loc o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, cel mai probabil din cauza unei posibile creşteri a preţului internaţional al petrolului.

Conform prognozei economice a inflaţiei pentru 2015, banca centrală a revizuit prognoza de inflaţie cu 0,8%, de la 3% în august la 2,2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne