Scandalul "Diaspora umilită în ziua votului". BEC şi MAE fac un prim pas pentru rezolvarea problemei

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

După ce mii de români din Diaspora au stat ore în şir la cozi interminabile ca apoi să nu mai apuce să voteze, MAE anunţă măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. Cu funcţia lui Titus Corlăţean în joc şi confruntându-se cu revolta oamenilor nemulţumiţi de proasta organizare a alegerilor în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat o primă măsură luată de Biroul Electoral Central, şi anume declaraţia pe propria răspundere, unul din factorii decisivi care au îngreunat votul este postată online, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată.

Decizia a fost luată ca urmare a propunerii făcute de MAE, iar declaraţia pe propria răspundere prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este disponibilă atât pe site-ul instituţiei, cât şi pe cel al BEC. Formularul, care poate fi descărcat online, poate fi completat înainte de intrarea în secţia de votare, însă va trebui semnat şi datat în faţa reprezentanţilor secţiei de votare.

Români din Paris, Londra, Dublin, Madrid, Stuttgart, Milano, Bruxelles, Valencia, Toronto, Viena, Roma, München, Berlin, Torino, Ikast (Danemarca), precum şi alte localităţi, au reclamat faptul că reprezentanţii în teritoriu ai guvernului au organizat defectuos alegerile şi au privat un număr mare de cetăţeni de dreptul lor constituţional de a vota, care deşi au stat la cozi interminabile nu au mai apucat să îşi exprime opţiunea electorală.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut demisia miniştrilor Titus Corlăţean şi a ministrului Românilor de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la fel ca mulţi alţi români şi ONG-uri nemulţumite de modul în care au fost trataţi românii din străinătate.

Ministrul Titus Corlăţean şi echipa din MAE garantează cu funcţiile că, în turul al doilea, niciun cetăţean român din Diaspora nu va rămâne în afara unei secţii de vot, a promis luni, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Victor Ponta, în contextul unui val de furie declanşat de modul umilitor în care au fost trataţi românii din Diaspora în ziua votului.

MAE este direct responsabil de organizarea secţiilor de votare şi de localizarea acestora. Potrivit presei, în ţările cu comunităţi numeroase, consulii MAE au propus o aşezare a secţiilor bazată pe densitatea comunităţii, dar propunerea acestora a fost respinsă şi au fost înfiinţate noi secţii de votare. Asta a dus la suprapopularea lor. La asta se adaugă noutatea declaraţiilor pe proprie răspundere. O altă cauza a cozilor este şi numărul mic de ştampile. La o secţie de vot erau cinci cabine, dar numai 3 ştampile.

Declaraţia pe propria răspundere, o piatră de moară la gâtul alegătorilor

Expert Forum a evidenţiat că principala problemă pentru care românii din străinătate nu au apucat să mai voteze este legată de materialele electorale, în special declaraţiile pe proprie răspundere depuse de alegătorii care nu au votat în localitatea de domiciliu. Chiar dacă formularul reprezintă un mecanism care ar trebui să împiedice votul multiplu, utilizarea sa a determinat în primul tur al alegerilor prezidenţiale prelungirea nejustificată a procesului electoral.

Organizaţia a argumentat că votul multiplu este sancţionat prin art. 387 din Codul Penal, astfel că formularul a avut mai degrabă rolul de descurajare a votanţilor care intenţionează să îşi exprime opţiunea electorală de mai multe ori, comiţând astfel şi infracţiunea de fals în declaraţii.

"Recent încheiatul tur 1 al alegerilor prezidenţiale a dovedit inutilitatea şi nocivitatea unei condiţii stupid-birocratice impusă prin lege cetăţenilor care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, şi anume cea de completare a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care se angajează să nu voteze multiplu (de mai multe ori)", transmite şi Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, APADOR-CH, care solicită Guvernului Ponta eliminarea de urgenţă din lege, până în turul 2 al alegerilor prezidenţiale, a declaraţiei pe proprie răspundere.

Din această cauză, procesul electoral a fost grav afectat, susţine asociaţia, astfel că mulţi cetăţeni au fost împiedicaţi să-şi exercite dreptul de vot, pe motiv că s-au terminat formularele pentru declaraţie. Totodată, procesul de votare a fost grav îngreunat/întârziat din cauza duratei mari de timp necesare completării acestui formular, consecinţa fiind că mai mulţi cetăţeni au aşteptat ore întregi la cozile formate în faţa secţiilor de votare, unii dintre aceştia nereuşind să mai acceadă în secţia de votare până la ora încheierii votării.

APADOR-CH atrage public atenţia că această declaraţie pe proprie răspundere nu este o măsură "antifraudă" astfel cum este prezentată, în mod mincinos, de către guvernul care a organizat prezentele alegeri, ci este o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.

"În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea de frauda la vot. Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu. În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit legii, aceste persoane care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă", transmite organizaţia.

În situaţia în care se suspectează un vot multiplu, soluţia logică este, în viziunea APADOR-CH, compararea acestor tabele separate întocmite în secţiile de votare, iar nu a declaraţiilor pe proprie răspundere, care nu fac altceva decât să repete datele privind votanţii "suplimentari" cuprinse în tabelul separat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne