Guvernul a trecut la fapte. "Tăierile ilegale de pădure, o problemă de siguranţă naţională"

Tăierile ilegale de pădure sunt mai mult decât o problemă de mediu, sunt o problemă de siguranţă naţională, susţine premierul Dacian Cioloş, care îi invită pe cetăţeni să ia atitudine atunci când văd nereguli în acest domeniu.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Guvernul Cioloş a dat undă verde unui măsuri legislative care vizează îmbunătăţirea managementului pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale. Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, premierul Dacian Cioloş atrage atenţia că tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională, motiv pentru care acţionează pe mai multe fronturi pentru a limita fenomenul.

"Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională. De aceea, acţionăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravenţiilor - în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat - şi am introdus peste 100 de noi sancţiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilităţi suplimentare angajaţilor ocoalelor silvice, Poliţiei şi Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecţie", a scris Dacian Cioloş.

Premierul a explicat că aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidenţe clare a proprietarilor şi administratorilor de pădure, transparentizarea şi verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătăţirea programului SUMAL.

"Vă invit să continuaţi să vă implicaţi în acest proces de protejare şi recuperare a pădurilor. Puteţi sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicaţia Inspectorul Pădurilor", a adăugat Dacian Cioloş.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a anunţat că odată cu venirea toamnei a venit şi vremea culesului "roadelor".

"Toamna se numără… hotărârile de Guvern! După multe luni de muncă asiduă, nenumărate consultări şi luptă cot la cot cu birocraţia şi piedicile din sistem, am aprobat un pachet de măsuri legislative - 3 Ordonanţe de Urgenţă şi o Hotărâre de Guvern - pentru îmbunătăţirea managementului pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale.

Esenţa lor pe scurt: 100 de noi sancţiuni pentru infracţiuni în domeniul silvic, deblocarea procedurii care să permită crearea de perdele forestiere, aprobarea unui Regulament corect de valorificare a masei lemnoase, pe criterii transparente şi care să susţină dezvoltarea locală şi susţinere financiară pentru a ajuta micii proprietari de păduri să le asigure paza şi administraţia.

Toate aceste măsuri fac parte din ceea ce am promis la începutul mandatului că vom face pentru a îmbunătăţi starea pădurilor din România, şi pe care le ducem la îndeplinire! Toamna de-abia a început, mai avem şi alte măsuri în pregătire. Share şi prietenilor", a precizat ministrul Mediului.

Mai multe detalii despre pachetul legislativ adoptat, aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne