Guvernul bulgar şocat să descopere că deţine 3 miliarde de dolari în bitcoini

Bitcoin
Bitcoin (NurPhoto/Getty Images)

PIB-ul Bulgariei este de aproximativ 52,4 miliarde de dolari (pentru 2016), aşadar este un şoc destul de mare că guvernul bulgar a pus mâna pe o cantitate de bitcoini în valoare de peste 3 miliarde de dolari în cadrul unei operaţiuni anticorupţie în luna mai.

Sau mai bine zis, Bulgaria deţine 18% din datorita naţională în bitcoin.

Autorităţile bulgare au colaborat cu Centrul Sud-Est European pentru Aplicarea Legii (CSEEAL), o organizaţie regională alcătuită din 12 state membre, pentru a prinde o reţea sofisticată de crimă organizată, arestând 23 de cetăţeni bulgari şi confiscând un total de 213.519 bitcoini.

CSEEAL a descris schema de crimă organizată ca un atac cibernetic asupra calculatoarelor serviciului vamal al Bulgariei. De asemenea, persoanelor asociate cu grupul infracţional li s-a permis să evite plătirea de taxe pentru bunurile importate în ţară. Pentru ca planul să funcţioneze, grupul a recrutat ofiţeri vamali corupţi, care au încărcat un virus în calculatoarele guvernamentale, astfel încât hackerii au putut obţine acces de la distanţă.

Grupul criminal a fost alcătuit din cetăţeni bulgari care au avut legături cu Macedonia, Grecia, România şi Serbia. Modul de operare folosit a fost recrutarea de vameşi corupţi în toate ţările implicate cu scopul de a infiltra un virus în sistemele de calculatoare ale serviciului vamal. După instalarea virusului, hackerii puteau să finalizeze de la distanţa diverse transporturi, din moment ce în sistemul serviciului vamal încărcătura apărea ca fiind verificată şi aprobată.

CSEEAL a furnizat detalii privind modul de desfăşurare a operaţiunii, care a implicat verificarea a peste 100 de adrese, suspecţi şi vehicule. Din totalul de 23 de suspecţi arestaţi, 5 erau vameşi bulgari. Poliţia a confiscat echipamente, dispozitive pentru comunicare, calculatoare, tablete şi documente bancare.

Ca urmare a activităţii criminale, pagubele înregistrate de Agenţia Vamală, doar pentru anul 2015, a fost de aproximativ 10 milioane de leva (5,1 milioane de euro).

În plus, poliţia a confiscat 213.519 bitcoin care, la vremea operaţiunii, valorau 500 milioane de dolari. În momentul publicării articolului, totuşi, valoarea a crescut la aproximativ 3,6 miliarde de dolari, potrivit coindesk.