Harry Belafonte şi Maureen O'Hara recompensaţi cu Oscar

Harry Belafonte
Harry Belafonte (facebook.com)

În cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă seară la Hollywood, actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara au primit Oscarul onorific din partea Academiei de film americane.

Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte, în vârstă de 87 de ani, a primit Jean Hersholt Humanitarian Award pentru activităţile sale caritabile, inclusiv în domeniul educaţiei şi pentru combaterea foametei. Academia de film americană a subliniat că prin intermediul filmelor în care a jucat, printre care "Carmen Jones" şi "Odds Against Tomorrow", Belafonte a încercat, de asemenea, să prezinte problemele rasiale.

Harry Belafonte este originar din cartierul newyorkez Harlem, fiind cunoscut drept "King of Calypso". Actorul este unul dintre liderii curentului muzical folk cu influenţe caraibiene din Statele Unite, în anii 1950. Belafonte se numără printre vedetele care au câştigat aşa-numitul "EGOT": premiile Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

Belafonte a ţinut un discurs la primirea trofeului Oscar onorific, solicitând artiştilor şi celor care lucrează în industria divertismentului să prezinte o faţă mai bună a umanităţii.

Regizorul japonez Hayao Miyazaki, în vârstă de 73 de ani, cofondator al studioului Ghibli, a câştigat în anul 2002 premiul Oscar pentru cel mai bun film de animaţie cu "Spirited Away (Călătoria lui Chihiro)" şi mai are trei nominalizări la prestigiosul trofeu. Filmul "The Wind Rises" a fost nominalizat anul acesta la premiile Oscar, fiind posibil ca aceasta să fie ultima peliculă a japonezului care a anunţat că doreşte să se retragă din activitate.

Actriţa irlandeză Maureen O'Hara, în vârstă de 94 de ani, este cunoscută pentru rolurile din "Miracolul din strada 34" şi "Sinbad Marinarul". Artista a fost apreciată de regizorul John Ford, jucând în cinci filme ale acestuia, inclusiv în "Omul liniştit" din 1952.

Scenaristul francez Jean-Claude Carriere, în vârstă de 83 de ani, şi-a început cariera ca romancier înainte de a scrie scenarii de film. A câştigat un Oscar în 1962, fiind coautor al scenariului filmului "Heureux Anniversaire", alături de Pierre Etaix. Carriere a colaborat la numeroase filme cu regizorul spaniol Luis Bunuel.

Printre cei răsplătiţi anterior cu preţiosul Oscar onorific se află actorii Paul Newman, Elizabeth Taylor, Eli Wallach, Lauren Bacall, Angelina Jolie, Steve Martin şi regizorul Francis Ford Coppola.

Premiile au fost înmânate înaintea galei premiilor Oscar care va avea loc pe 22 februarie 2015. Nominalizările pentru Oscarurile din 2015 vor fi anunţate pe 15 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură