Hong Kong: Pacienţii recuperaţi după infecţiile cu virus Wuhan pot manifesta reducerea capacităţii pulmonare cu până la 30%

.
. (Photos.com)

Cercetătorii din Hong Kong au descoperit că persoanele care se recuperează după infecţia cu noul virus Wuhan pot rămâne cu sechele - cea mai frecventă situaţie fiind capacitatea pulmonară slăbită substanţial. Unii pacienţi recuperaţi rămân fără aer când se deplasează mai rapid, potrivit unor articole ale publicaţiilor Business Insider şi South China Morning Post.

Agenţia de sănătate publică din Hong Kong a tras concluziile după ce a studiat primul val de pacienţi externaţi din spital după recuperarea în urma infecţiei cu virusul Wuhan.

Din 12 persoane ale grupului de studiu, două-trei au manifestat reducerea capacităţii pulmonare.

„Rămân fără aer dacă se plimbă puţin mai repede”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Owen Tsang Tak-yin, directorul Centrului de Boli Infecţioase al agenţiei din Hong Kong, potrivit South China Morning Post.

„Unii pacienţi ar putea manifesta scăderea cu 20 până la 30% a capacităţii pulmonare” după "recuperare", a menţionat el.

Tsang a adăugat însă că pacienţii pot face exerciţii cardiovasculare, cum ar fi înotul, cu speranţa să-şi îmbunătăţească în timp capacitatea pulmonară.

Deşi este prea devreme să se stabilească efectele bolii pe termen lung, scanarea plămânilor membrilor unui grup de nouă pacienţi a găsit, de asemenea, tiparul descris de majoritatea analizelor, aşa-numita opacitate pulmonară, plămânii arătând ca "sticla mată" - la fiecare dintre cazuri - ceea ce sugerează că există, în cazul celor nouă, leziuni permanente sau de lungă durată ale organelor, potrivit declaraţiilor dr.Tsang.

Tomografiile luate pacienţilor cu coronavirus arată opacitate, descrisă drept „sticlă mată”, un fenomen în care lichidul se acumulează în plămâni şi se prezintă sub formă de pete albe.

Sechele pulmonare dramatice de lungă durată ale pacienţilor salvaţi de la epidemia de SARS care a bântuit lumea în 2002-2003 au fost evidenţiate de un documentar al televiziunii canadiene CBC, la 10 ani de la epidemia care a lovit Canada.