Igor Corman: Pentru a creşte gradul de implicare al femeilor în politică trebuie să existe politici şi voinţă politică

Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.10.2014

”Pentru a schimba situaţia în privinţa participării femeilor în procesele de luare a deciziilor nu este suficientă doar cota de reprezentare. Este important să avem condiţii în ţară pentru ca femeile să se implice activ în politică”. Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele Parlamentului Igor Corman la Forumul Naţional al Femeilor Primari, „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare”.

Evenimentul a reunit femei primari şi consilieri din întreaga ţară. Participanţii la forum au făcut un schimb de opinii privind egalitatea de gen în politică şi implicarea activă a femeilor în procesele de luare a deciziilor. La discuţii au mai participat Prim-ministrul Iurie Leancă, Coordonatorul Rezident al ONU şi Reprezentantul Permanent al PNUD în Republica Moldova Nicola Harrington-Buhay, reprezentanţi ai societăţii civile.

Preşedintele Parlamentului a încurajat implicarea femeilor în politică, menţionînd că trebuie să existe politici şi voinţă politică pentru a schimba situaţia. Potrivit datelor prezentate de Igor Corman, în prezent, din totalul celor 998 de primari din Republica Moldova, 164 sînt femei, iar în Parlament – doamnele reprezintă 18% din totalul celor 101 deputaţi. Şeful Legislativului s-a referit la situaţia care priveşte acest capitol în ţările europene, precizînd că cel mai înalt grad de reprezentare a femeilor în politică este în Ţările Nordice, chiar dacă acolo nu există o cotă de reprezentare.

Preşedinta Organizaţiei Femeilor Primari, Nina Costiuc, i-a înmânat Preşedintelui Parlamentului rezoluţia, adoptată în cadrul forumului, cu privire la necesitatea implementării măsurilor de asigurare a participării şi reprezentării adecvate a femeilor în politică şi în procesele de luare a deciziilor. Femeile primari solicită unele modificări ale cadrului legislativ, elaborarea şi implementarea programelor de eliminare a stereotipurilor, consolidarea rolului femeii în partidele politice, în structurile publice centrale şi locale prin asigurarea egalităţii de gen.

Igor Corman a declarat că cele două proiecte de legi care vizează cotele de reprezentare a femeilor în viaţa publică au fost votate de Parlament în prima lectură, urmând ca legislatura viitoare să finalizeze procedura de vot. ”Sper să avem forţe politice sănătoase în următorul Parlament care să acorde atenţia necesară acestor proiecte, iar implementarea lor va avea loc, cel mai probabil, în următorul ciclu electoral. Rezoluţia va fi transmisă tuturor deputaţilor şi va fi un document important când vor fi votate cele două proiecte de legi”, a precizat Igor Corman.

Forumul Naţional al Femeilor Primari „Femeile C.E.R. – Cote, Egalitate, Reprezentare” a avut loc în perioada 7-8 octombrie, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Reţeaua Femeilor Primari în cadrul Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, fiind finanţat de Guvernul Suediei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor