Igor Dodon refuză retragerea "Ordinului Republicii" deţinut de Vladimir Plahotniuc

Ordinul Republicii
Ordinul Republicii (presedinte.md)

Aparatul preşedintelui Republicii Moldova informează că Igor Dodon nu are temei juridic pentru retragerea distincţiei de stat "Ordinul Republicii" conferite fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, în 2014, de către Nicolae Timofti.

Astfel, a fost respins demersul deputatelor Maria Ciobanu şi Stela Macari care, la sfârşitul lunii septembrie, au cerut şefului statului retragerea distincţiei, motivând că „Plahotniuc Vladimir este părintele-fondator al statului capturat Republica Moldova şi tot el este omul politic care a uzurpat puterea de stat”.

Potrivit răspunsului expediat deputatelor, Preşedinţia susţine că retragerea distincţiilor de stat se efectuează în cazul în care persoana a fost condamnată pentru o crimă gravă la propunerea instanţei de judecată sau a săvârşit fapte ce contravin Constituţiei la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

„În cazul lui Vladimir Plahotniuc nu există nici solicitarea instanţei de judecată şi nici demersul de retragere. Propunerea de acordare a distincţiei cetăţeanului Vladimir Plahotniuc a parvenit de la formaţiunea politică Partidul Democrat din Moldova”, se arată în scrisoarea Aparatului preşedintelui.

În context, parlamentara Maria Ciobanu a scris pe pagina sa de socializare: „Cel mai urât dintre pământeni, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, deţine cea mai înaltă distincţie în stat, Ordinul Republicii, iar pentru preşedintele Igor Dodon nu sunt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Aşteptăm, la calendele greceşti, hotărârea instanţei de judecată?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe