Iliescu şi Roman, audiaţi la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Puţine episoade din istoria acestui popor au fost atât de dureroase ca Mineriada din iunie '90 când cetăţeni ai acestei ţări au fost chemaţi să-i zdrobească în bătaie pe concetăţenii lor, iar apoi au fost felicitaţi de şeful statului. La 27 de ani de la acele momente de groază, dosarul e încă nesoluţionat.
Petre Roman şi Ion Iliescu asudaţi
Petre Roman şi Ion Iliescu asudaţi (f)

Fostul preşedinte Ion Iliescu precum şi fostul premier Petre Roman s-au prezentat luni, la Parchetul General, pentru a fi audiaţi de procurorii militari într-unul dintre cele mai dureroase dosare ale acestei naţii, dosarul ''Mineriada''.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Iliescu şi Roman au fost chemaţi de procurori pentru a li se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale, cei doi fiind puşi sub acuzare în luna decembrie 2016 pentru infracţiuni contra umanităţii.

Fostul preşedinte care, reamintim, chema în iunie 1990 minierii în Capitală pentru a înăbuşi în faşă democraţia ce se năştea, a stat aproximativ o jumătate de oră în sediul Parchetului, iar la ieşire a refuzat să facă declaraţii de presă.

Mineriada

În zorii zilei de 13 iunie 1990, statul român, condus de Ion Iliescu, a trimis impresionante efective de poliţişti şi soldaţi în Piaţa Universităţii împotriva unei mâini de grevişti ai foamei. Tot pe 13 iunie, în Bucureşti s-a tras, 4 oameni fiind ucişi prin împuşcare. O zi mai târziu, în Bucureşti au năvălit minerii chemaţi de Iliescu precum şi alţi mii de cetăţeni din toată ţara, convocaţi de senatori şi deputaţi. Au urmat bătăi, arestări, jafuri şi devastare.

Recomandăm şi: Mineriada, marea pată aruncată de Iliescu şi ai săi asupra ţării: „Am văzut linşaje publice asumate de participanţi!”

Bilanţul acelor zile de teroare s-a soldat cu uciderea prin împuşcare a patru persoane şi rănirea altor 18. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vătămări ale integrităţii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Ceea ce face din Mineriadă unul dintre cele mai dureroase şi ruşinoase episoade ale istoriei contemporane este faptul că preşedintele ţării a asmuţit cetăţeni ai acestei ţări împotriva compatrioţilor lor. În plus, nu trebuie uitat că, potrivit martorilor vremii, armata dotată cu muniţie de război a tras împotriva populaţiei civile. Pe 13 iunie 1990, patru persoane au fost omorâte prin împuşcare, iar alte 18 rănite.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

25 de ani mai târziu, în data de 21 octombrie 2015, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul "Mineriada". A fost nevoie de încă un an şi aproape trei luni pentru ca Iliescu să devină din suspect, inculpat.

Alături de Iliescu au fost puşi sub acuzare în acest dosar fostul director al SRI Virgil Măgureanu, general-maior (rez.) Corneliu Diamandescu, gen (rez.) Peter Petre (fost comandant al U.M. 0575 Măgurele), gen (rez.) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al U.M. 0828 Băneasa — Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri a MAI), viceamiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu (fost şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din MAI), general maior (rez.) Mugurel Florescu (fost şef al Parchetului Militar), Nicolae Dumitru (fost vicepreşedinte al FSN), Cazimir Ionescu (fost vicepreşedinte al CPUN) şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

Multe alte persoane cu nume mai mult sau mai puţin sonore implicate în drama de acum 27 de ani nu au fost însă puse sub acuzare. Potrivit Asociaţiei Victimelor Mineriadelor din România, dosarul a fost deschis doar parţial. Concret, AVMR acuză că procuratura "refuză să cerceteze despre victimele îngropate la Străuleşti şi Domneşti" şi refuză să-i pună sub urmărire penală pe procurorii care, în '90, au emis mandate ilegale de arestare împotriva cetăţenilor reţinuţi ilegal la Măgurele şi Băneasa. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici