În ciuda interdicţiei, opoziţia rusă protestează în Moscova

Ofiţeri ruşi de poliţie arestează un activist în timpul unui protest neautorizat al opoziţiei. Dizidenţa rusă marchează un an de la începutul protestelor împotriva lui Vladimir Putin, la Moscova, 15 decembrie 2012. (Andrew Smirnov / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
17.12.2012

Autorităţile ruse au arestat activişti proeminenţi din opoziţie şi zeci de protestatari la ultimul miting de la Moscova organizat împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Protestele au făcut parte dintr-un miting neautorizat în faţa clădirii Serviciului Federal de Securitate, fostul sediu al KGB, a raportat Radio Europa Liberă. Aproximativ 40 de persoane au fost arestate la Moscova şi alte 26 au fost reţinute la Sankt Petersburg, sâmbătă.

Demonstraţia de la Moscova a marcat aniversarea mitingurilor de mari proporţii ce au avut loc după alegerile din decembrie 2011.

"Acesta a fost un eveniment nesancţionat, dar oamenii au participat oricum, chiar dacă organizatorii se aşteptau ca să ia parte un numări mic de oameni", a declarat Filip Talanov, în vârstă de 42 de ani, care a fost protestatar din decembrie anul trecut, potrivit relatărilor postului de radio. "Asistăm acum la un proces spre o schimbare a puterii, care va fi treptat, dar care este acum ireversibil", a spus el.

"Libertatea este o lipsă a fricii" a declarat protestatarul Grigori Komotsky, care a susţinut că i-a fost iniţial teamă să participe, pentru RIA Novosti. "E victoria noastră. Am vrut să vin astăzi aici şi am venit. "

Liderii opoziţiei Serghei Udalţsov, Aleksei Navalny, Ilya Yashin şi Ksenia Sobchak au fost arestaţi şi apoi eliberaţi fără a fi acuzaţi. Potrivit postului Radio Europa Liberă, protestatarii au stat la temperaturi foarte scăzute înainte să fie arestaţi de poliţia rusă, pentru că deţineau sloganuri sau semne politice şi pentru că scandau sloganuri împotriva lui Putin.

Udalţsov a spus: "Trebuie să convingem oamenii să treacă de la sprint la maraton, deoarece această luptă va fi lungă şi grea", a raportat Moscow Times, citând presa locală.

Liderul opoziţiei Navalny a declarat pentru BBC că poliţia l-a "smuls din mulţime", când a fost arestat.

Autorităţile ruse şi liderul opoziţiei Udalţsov au oferit estimări complet diferite cu privire la cât de mulţi oameni au ieşit în stradă. Poliţia a declarat că doar 400 de protestatari au luat parte, în timp ce Udalţsov a declarat că 5000 de persoane au protestat la Moscova, potrivit ziarului.

Ilya Fainberg, un avocat care a participat la protest, a declarat pentru publicaţie că el tocmai a cumpărat o copie a Constituţiei Rusiei.

"Sufăr de disonanţă cognitivă. În Constituţie se spune că oamenii au dreptul să se adune în mod liber. Dar aici, poliţia reţine oamenii pentru că au făcut chiar acest lucru", a spus el.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor