În Ucraina se cere demisia guvernanţilor. Comisia Europeană vrea dialog cu opoziţia

Proteste în Ucraina
Proteste în Ucraina (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
02.12.2013

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Ştefan Fule, a solicitat autorităţilor din Ucraina să iniţieze un "dialog imediat" cu liderii opoziţiei pentru soluţionarea în mod paşnic a situaţiei create în urma incidentelor violente de stradă din ultimele zile, în care au fost implicate forţele de ordine şi manifestanţii, în majoritate tineri.

Demonstranţii cer demisia guvernului condus de premierul Mikola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici, datorită suspendării negocierilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, raportează agenţia de presă Interfax.

"Ucraina: divergentele trebuie rezolvate în mod imperativ! Fac apel la un dialog imediat!", notează Fule pe contul său de Twiiter, având în vedere protestele puternice din Ucraina, cele mai ample de la 'revoluţia portocalie' din 2004. Protestele de la Kiev riscă să destabilizeze situaţia din această ţară ex-sovietică, după ce vineri preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să semneze la Vilnius, Lituania, Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE.

În timpul manifestaţiilor, circa 165 de proeuropeni au fost răniţi în conflictele violente de duminică cu poliţiştii în Kiev, unde simpatizanţii proeuropeni continuă să protesteze, au informat luni autorităţile locale, citate de Ria Novosti.

"La 1 decembrie, 165 de participanţi la acţiunile de protest care au avut loc în centrul capitalei au solicitat asistenţă medicală de urgenţă. 109 dintre ei au fost spitalizaţi", a declarat administraţia municipală din Kiev, într-un comunicat de presă.

Totodată, postul de televiziune ucrainean 5Kanal a transmis ca 150 de angajaţi ai forţelor de ordine, dintre care 100 de scutieri, au fost răniţi în confruntările cu manifestanţii, cărora li s-au adăugat suporteri ai echipelor de fotbal şi grupuri ultranaţionaliste.

Agenţia de presă Interfax a relatat că 28 de ziarişti ucraineni şi străini au fost răniţi în incidentele care au avut loc sâmbătă şi duminică la Kiev.

În Ucraina, protestele au continuat în cea de-a 12-a zi, datorită faptului că guvernul condus de Mikola Azarov a suspendat negocierile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, preferând relansarea relaţiilor cu Rusia şi alte ţări din CSI, pe motiv că această reorientare se datorează situaţiei economice dificile cu care se confruntă acum Ucraina.

În context, analistul politic ucrainean Kost Bondarenko atrage atenţia asupra sciziunii ce poate apare între regiunile ucrainene. Conform opiniei lui, "este puţin probabil ca regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Harkov, Dnepropetrovsk şi Crimeea (estul şi sud-estul ţării) să urmeze opoziţia şi în acelaşi timp este greu de imaginat că puterea centrală (de la Kiev) va putea prelua controlul situaţiei prin metode represive în regiunile din vestul ţării".

El consideră că acesta este cel mai rău scenariu posibil. Analistul politic a afirmat că liderii opoziţiei ucrainene sunt animaţi numai de dorinţa de a răsturna actuala guvernare, însă nu au soluţii reale, reamintind de situaţia care s-a creat după victoria opoziţiei pro-occidentale în alegerile din anul 2004, când divergenţele existente între preşedintele Viktor Iuscenko şi primul ministru Iulia Timoşenko au condus la blocaj instituţional.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi din opoziţie au blocat luni dimineaţă accesul în sediul Guvernului ucrainean, din centrul Kievului, ca urmare a apelului lansat duminică pentru a determina puterea să demisioneze. Protestatarii au ocupat zona din jurul sediului Guvernului din Piaţa Independenţei, situată la câteva sute de metri distanţă, unde mii de persoane au petrecut noaptea de duminică spre luni, după manifestaţia la care au participat duminică cel puţin 100.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor