Înainte de procesul lui Mladic, demonstranţii pun în scenă evadarea de la Srebrenica

Femeie bosniaca in cimitirul victimelor masacrului de la Srebrenica, in care au murit peste 8 mii de baieti si barbati musulmani, macelariti de sarbii bosniaci sub privirile contingentului olandez al trupelor ONU pentru pace
Femeie bosniaca in cimitirul victimelor masacrului de la Srebrenica, in care au murit peste 8 mii de baieti si barbati musulmani, macelariti de sarbii bosniaci sub privirile contingentului olandez al trupelor ONU pentru pace (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.07.2012

Supravieţuitorii masacrului din 1995 de la Srebrenica au mărşăluit duminică pe dealurile din estul Bosniei, pentru a reconstitui evadarea lor din faţa forţelor sârbe conduse de generalul Ratko Mladic, cerând o condamnare rapidă în procesul pentru genocid al acestuia, care se reia luni, conform unui raport Reuters.

Masacrul, de multe ori descris drept cea mai mare atrocitate din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, a implicat masacrarea a 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani capturaţi după ce forţele sârbo-bosniace au intrat într-o enclavă protejată de Organizaţia Naţiunilor Unite, în iulie 1995.

Aproximativ 15.000 de bărbaţi şi băieţi au reuşit să scape şi au fugit prin pădure, dar mulţi au fost o pradă uşoară pentru armata sârbă, care i-a bombardat şi i-a prins într-o ambuscadă sau i-a ademenit să se predea, deghizându-se în soldaţi ONU.

Dzemail Becirovic, în vârstă de 53 de ani, a fost printre cei aproximativ 4.000 de demonstranţi, care au mărşăluit duminică în ciuda căldurii infernale.

Comandantul Armatei sârbo-bosniace, Mladic, care a asistat personal de cucerirea Srebrenicăi, a fost arestat în Serbia, în mai 2011, după ce 16 de ani a fost fugar. El este acuzat de genocid pentru orchestrarea masacrului şi pentru rolul său în asediul capitalei Sarajevo, din Bosnia.

Procesul său pentru genocid, ce are loc la tribunalul ONU pentru crime de război de la Haga, se va relua pe 9 iulie, prin două săptămâni de audieri regulate, după ce a fost suspendat luna trecută din cauza unei erori în divulgarea unor documente către echipa de apărare.

Radovan Karadzic, liderul guvernului sârbo-bosniac în timpul războiului bosniac din anii 1992-1995, este, de asemenea, judecat de tribunalul ONU pentru crime de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor