Încă o alertă alimentară: Danone retrage de pe piaţă lactate posibil contaminate

Lapte într-un supermarket (Peter Valk/Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
18.03.2013

Întrucât a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul dintre furnizorii săi, Danone România retrage preventiv de pe piaţă unele produse care ar putea să conţină urme de lapte contaminat şi blochează în depozitul său alte 75 de tone de lactate, a anunţat luni producătorul.

"După primirea rezultatului pentru aflatoxină M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă. Procesul de retragere se desfăşoară foarte rapid şi facem toate eforturile să fie finalizat până la finalul zilei", relevă un comunicat al companiei.

Danone România a decis - după alerta naţională referitoare la aflatoxină - să ia mai multe măsuri suplimentare şi voluntare de autocontrol faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină.

"Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică", au precizat reprezentanţi ai companiei.

În urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut masiv.

Nu mai puţin de doi din cinci consumatori spun că nu au mai cumpărat lapte de la apariţia primelor informaţii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.

În urmă cu aproape două săptămâni, prima declaraţie privind lapte cu aflatoxină a fost făcută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a afirmat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o altă aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

Pe de altă parte, 32 de automate pentru distribuirea laptelui instalate în Bucureşti, care erau alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină, a informat duminică ANSVSA.

Specialiştii au precizat că laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor