Incendierea maşinilor cetăţenilor români continuă în Roma. Diaconu: "Violenţa xenofobă este la ea acasă"

Bogdan Diaconu
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)

Actele de xenofobie iau amploare la Roma. Nu mai puţin de şase maşini aparţinând unor cetăţeni români au fost incendiate până în prezent la Roma. Ultimul caz a avut loc în dimineaţa zilei de 8 martie, iar Ambasada României la Roma a sesizat, în regim de urgenţă, poliţia locală, cu solicitarea de declanşare a procedurilor de investigaţie specifice, a transmis Ministerul de Externe în cadrul unui comunicat de presă.

"Un incident similar s-a înregistrat în urmă cu o săptămână la Roma, poliţia demarând o anchetă. Până în prezent nu există informaţii oficiale privind depistarea autorilor infracţiunii. MAE îşi exprimă speranţa că aceste investigaţii vor fi finalizate în cel mai scurt timp, iar autorii vor suferi neîntârziat rigorile legii, mai ales având în vedere suspiciunile de xenofobie în săvârşirea acestor fapte, ceea ce este complet inacceptabil, precum şi caracterul lor recurent", se precizează în comunicatul citat.

Pe 28 februarie 2015, cinci maşini cu numere de înmatriculare de România au fost incendiate la Roma. O altă maşină cu numere de Italia, aflată în acelaşi loc, a scăpat neatinsă, martorii povestind atunci că autovehiculele au fost stropite cu benzină şi li s-a dat pur si simplu foc.

"Efectul campaniilor negative la adresa românilor din străinătate care s-au derulat ani de zile fără niciun efort serios de corectare din partea autorităţilor române se dovedeşte a fi violenţa. Pur si simplu începe să-ţi fie frică să fii român şi unde, în Europa care ne bate pe noi la cap cu respectarea minorităţilor! Nu noi dăm foc la maşinile străinilor la noi în ţară, ci unii italieni dau foc maşinilor cu numere româneşti de la Roma. Nu noi acuzăm în bloc străinii de la noi de comportamente negative, ci presa britanică face acest lucru, generalizând periculos", a declarat preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, pentru Epoch Times.

"Aici se vede ipocrizia unor foruri europene când vine vorba de România: noi suntem cei "înapoiaţi", dar la noi minorităţile au mai multe drepturi decât majoritatea. Pe când în marile state civilizate, discriminarea şi, mai nou, violenţa xenofobă este la ea acasă. E timpul ca noi să tragem de urechi Europa cu privire la respectarea drepturilor omului", a subliniat Bogdan Diaconu.

La scurt timp după incendierea primelor cinci maşini, şeful PRU a evidenţiat că presa din Italia a desfăşurat adevărate campanii împotriva românilor, acelaşi lucru întâmplându-se şi în Marea Britanie, unde documentarul "The Romanians are coming" continuă nestingherit.

Campanii similiare au loc şi în ţările nordice, dar şi în Franţa, motiv pentru care Bogdan Diaconu i-a cerut şefului MAE, Bogdan Aurescu, demararea unui program amplu de monitorizare a cazurilor de români abuzaţi şi înşelaţi de angajatori, dar şi a denigrărilor la care sunt supuşi românii din străinătate, precum şi iniţierea unor măsuri concrete de rezolvare a acestor situaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne