Încrederea românilor în justiţie a scăzut dramatic. Raluca Prună vrea să afle motivele

Încrederea românilor în justiţia din ţara noastră a scăzut dramatic. Îngrijorată de fenomen, Raluca Prună va face demersuri în CSM pentru a afla cauzele care au determinat o astfel de situaţie.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Îngrijorată de faptul că, potrivit ultimului Eurobarometru al Comisiei Europene, încrederea românilor în justiţie a scăzut considerabil, ministrul Raluca Prună a anunţat joi, la Adevărul Live, că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cauzele care stau în spatele acestui fenomen.

"A fost şi pentru mine destul de surprinzător să văd că încrederea populaţiei din România în justiţie este la 35% şi că a existat o scădere de 13 puncte procentuale. Eu am intenţia, ca membru de drept, să rog CSM să se aplece asupra acestei situaţii şi să vadă ce anume a generat această scădere. Suntem la o diferenţă, de 10 puncte procentuale, cred, de media europeană.

Nu aş vrea să speculez, însă eu cred că mare parte din imaginea pe care publicul din România o are cu privire la justiţie se datorează şi unei expuneri a sistemului de justiţie în spaţiul public care, de multe ori, este prea mare. Şi când spun expunere nu mă refer la faptul că presa vorbeşte în mod firesc şi legitim despre ceea ce se întâmplă în materia aceasta (...), ci există şi situaţii, din păcate tot mai numeroase într-un an electoral pentru CSM, în care magistraţii înşişi ies şi se expun, cred eu, uneori fără să aibă în vedere efectele unei asemenea expuneri.

De exemplu, faptul că de câteva luni bune dinspre asociaţiile de magistraţi se vorbeşte despre acoperiţii din justiţie, se induce în spaţiul public ideea aceasta că ceva ar fi în neregulă cu sistemul, cred că are un efect pervers asupra imaginii justiţiei şi asupra încrederii populaţiei în justiţie", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

Ministrul Justiţiei a adăugat că o altă posibilă cauză a scăderii încrederii oamenilor în sistem ar putea fi şi unele pedepse aplicate pentru fapte de corupţie, care sunt percepute ca fiind prea mici.