Inspecţia Judiciară: Premierul Ponta a afectat independenţa Justiţiei

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta ar fi afectat independenţa justiţiei prin afirmaţiile pe care le-a făcut cu privire la condamnarea lui Adrian Năstase, reiese dintr-un raport al Inspecţiei Judiciare care va fi prezentat joi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Realitatea.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, pe 7 ianuarie, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor premierului Victor Ponta de la România Tv potrivit cărora Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, care utilizează dosarele penale pentru a-şi elimina adversarii politici.

"Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Macovei şi Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici", a declarat atunci premierul Ponta.

Premierul a comparat situaţia lui Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, aflată acum la închisoare. Ponta a acuzat politizarea Justiţiei, plângându-se de tergiversarea dosarelor unor politicieni, dând exemplu cazul Monica Iacob Ridzi, dar şi de tratarea cu prioritate a dosarelor altor politicieni. În acelaşi timp el a aruncat dubiul asupra dosarelor lui Adrian Năstase, Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi.

Afirmaţiile premierului Ponta privind condamnarea lui Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care va fi prezentat în cursul zilei joi în Plenul CSM.

"Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea, care a adăugat că membrii Plenului CSM vor decide dacă îşi vor însuşi sau nu acest raport.

"Este extrem de grav ca oameni politici care deţin importante funcţii în stat să facă afirmaţii care urmăresc decredibilizarea sistemului juridic. Ca premier al României, este foarte grav să spui că sentinţele care se dau la Înalta Curte sunt influenţate politic", a declarat la intrarea în sediul CSM Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Livia Stanciu subliniază că atacurile la adresa ICCJ şi a judecătorilor care instrumentează dosare penale ce îi vizează pe politicieni au devenit tot mai dese în ultima perioadă.

"Faptul că premierul României - şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat - sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav", a adăugat Livia Stanciu.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a subliniat că l-a auzit pe premierul Ponta susţinând şi inducând "o idee gravă", aceea că la ICCJ aceiaşi judecători pronunţă într-o fază procesuală, în unanimitate, o soluţie de achitare, după care, aceiaşi judecători ai Secţiei penale, tot în unanimitate, pronunţă o soluţie de condamnare, potrivit Gândul.

"Este extrem de gravă o astfel de afirmaţie. De ce spun aceasta? Pentru că de esenţa actului de justiţie, a activităţii de judecată este şi exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi pronunţarea, după ce acel complet examinează motivele de recurs invocate de către părţi, a unei soluţii într-un sens sau altul", a adăugat Livia Stanciu.

"Dumneavoastră cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiţiei, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică", a mai declarat Stanciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne