Instabilitatea din SUA şi Italia, situaţia din Catalonia şi rata şomajului, în atenţia presei spaniole

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)

Blocajul financiar din SUA, instabilitatea politică din Italia, dar şi chestiuni de politică internă, precum situaţia din Catalonia, informaţii cu privire la rata şomajului sau riscul unui cutremur în Valea Ebrului, din cauza unui depozit pentru exploatarea de gaze naturale, ocupă miercuri primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole.

Opoziţia republicanilor blochează viaţa publică, iar preşedintele american Barack Obama susţine că statul este 'ostaticul unei cruciade ideologice' şi dă asigurări că nu va negocia din nou reforma sănătăţii, consemnează cotidianul El Pais. Papa critică un Vatican care 'uită de lumea care ne înconjoară' şi marchează astfel începutul schimbării instituţiei, observă acelaşi cotidian spaniol, în urma unui alt interviu, dat de suveranul pontif cotidianului La Repubblica. În Italia, Angelino Alfano, succesorul presupus al lui Berlusconi, cere partidului încredere pentru guvernul lui Enrico Letta, iar cotidianul spaniol El Pais consideră că este vorba de o 'rebeliune istorică în cadrul dreptei italiene'.

Suveranul pontif critică îndepărtarea preoţilor de la Vatican, care nu mai au grijă de lumea care ne înconjoară, scrie cotidianul ABC. În acelaşi timp, ziarul remarcă şi faptul că regele Juan Carlos a ieşit din spital şi îşi reia activitatea încetul cu încetul. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol relatează de asemenea că regiunea Cataloniei a primit în ultimii opt ani cu 56% mai multă finanţare de la statul central decât regiunea Madridului.

Oamenii de afaceri catalani critică proiectul de buget pentru 2013, iar departamentul pentru dezvoltare din cadrul guvernului regional catalan consideră că acesta nu va ajuta câtuşi de puţin la buna înţelegere dintre instituţiile centrale şi cele regionale. Cotidianul La Vanguardia scrie miercuri despre aceste reacţii, odată cu tragerea unui semnal de alarmă: creşte magnitudinea cutremurelor din Valea Ebrului, pe fondul diferitelor acuzaţii politice. Guvernul regional catalan a acuzat Ministerul spaniol al Industriei că nu a studiat pe deplin impactul de mediu în cazul depozitului pentru extracţia de gaze naturale din regiune.

Cotidianul catalan El Periodico scrie de asemenea despre situaţia din Valea Ebrului, unde platforma Castor alertează cu privire la posibile cutremure; experţii consideră că depozitul de gaze va continua să provoace probleme în delta Ebrului, după cum notează publicaţia citată.

Rata şomajului a crescut în luna septembrie, dar cu 62% mai puţin faţă de nivelul de anul trecut, anunţă cotidianul La Razon, în condiţiile în care sunt aşteptate datele finale pentru luna care tocmai s-a încheiat. De asemenea, acelaşi cotidian spaniol semnalează că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a transmis un semnal internaţional de alarmă: de la cancelarul german Angela Merkel până la regizorul american Steven Spielberg, acesta începe o campanie pentru trimiterea unei cărţi cu privire la secesiune, către 10.000 de personalităţi ale lumii.

Cotidianul El Mundo continuă să informeze cu privire la cercetările jurnalistice referitoare la o martoră româncă în procesul care s-a încheiat cu condamnarea lui Jamal Zugam pentru atentatele de la 11 martie 2004. Miercuri, cotidianul spaniol citat anunţă că Ministerul spaniol de Interne a calificat-o pe respectiva martoră drept 'destul de îndoielnică'. În acelaşi timp, tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri, acelaşi cotidian dezvăluie că, din închisoare, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru apartenenţa la o organizaţie teroristă, militantul basc Arnaldo Otegi ar urma să dea indicaţii în calitate de expert legislativului regional catalan, cu privire la campania privitoare la 'dreptul de a decide'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe