Liderul turc Erdogan a amânat o vizită la Casa Albă. Ar fi trebuit să aibă loc pe 9 mai

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images *)
Redacţia
27.04.2024

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amânat o întâlnire la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, au declarat vineri o sursă familiarizată cu situaţia şi un oficial turc despre o vizită care fusese planificată provizoriu pentru 9 mai, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, deşi nu a confirmat data de 9 mai, a declarat: "Aşteptăm cu nerăbdare să-l primim pe preşedintele Erdogan la Casa Albă la un moment convenabil pentru ambele părţi, dar nu am reuşit să ne aliniem programele şi nu avem nicio vizită de anunţat în acest moment".

O nouă dată va fi stabilită în curând datorită unei schimbări în programul lui Erdogan, a declarat oficialul turc, care a solicitat anonimatul. Sursa familiarizată cu subiectul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a spus că nu este clar ce anume a determinat amânarea.

Casa Albă nu a anunţat niciodată în mod oficial vizita, dar un oficial american a declarat presei, la sfârşitul lunii martie, că, în urma vizitei ministrului turc de externe Hakan Fidan la Washington, Casa Albă a oferit şi Ankara a acceptat data de 9 mai pentru o întâlnire între Biden şi Erdogan.

Aceasta ar fi fost prima vizită bilaterală la Washington din 2019, când Erdogan s-a întâlnit cu preşedintele de atunci Donald Trump. El şi Biden s-au întâlnit de câteva ori la summituri internaţionale şi au vorbit la telefon de când preşedintele american democrat a preluat mandatul în ianuarie 2021.

Legăturile dintre SUA şi Turcia au fost mult timp tensionate din cauza unor divergenţe pe o serie de subiecte. Deşi s-au dezgheţat de când Ankara a ratificat candidatura Suediei la aderarea la NATO la începutul acestui an, tensiunile persistă în ceea ce priveşte Siria şi Rusia şi războiul din Gaza.

Erdogan a vizitat săptămâna aceasta Irakul vecin. La sfârşitul săptămânii trecute, el s-a întâlnit cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, la Istanbul, fiind prima întâlnire între Erdogan şi o delegaţie Hamas de când Israelul a început ofensiva militară în Fâşia Gaza, în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor