Instanţa nu e de partea lui Tokes. Recuperarea Ordinului "Steaua României", un vis tot mai îndepărat

Lăsat de preşedintele Klaus Iohannis fără ordinul "Steaua României" pe motiv că a cerut protectorat ungar pentru Transilvania, Laszlo Tokes a decis să tranşeze problema în faţa instanţei, însă situaţia nu a evoluat în direcţia dorită de el.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes.
Lucrările celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European la Palatul Parlamentului. Laszlo Tokes. (Epoch Times România)

Revoltat că a rămas fără Ordinului Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, europarlamentarul Tokes Laszlo i-a chemat în judecată pe preşedintelui Klaus Iohannis şi pe premierului Dacian Cioloş, solicitând anularea decretului prin care i-a fost retrasă prestigioasa decoraţie. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins cererea demnitarului ca neîntemeiată, însă decizia instanţei nu este una definitivă.

"Expediez la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea în contencios administrativ. În cazul în care nu vom câştiga la Curtea de Apel, vom exercita calea de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu nutresc speranţa că preşedintele trebuie să exercite calea de atac. Nu numai preşedintele este chemat în judecată, ci şi primul ministru al României în calitate de contrasemnatar", a declarat în luna aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, avocatul lui Laszlo Tokes.

Amintim că Tokes a fost decorat, în decembrie 2009, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la Revoluţia izbucnită în Timişoara, punctul focal fiind grupul de persoane ce încercau să împiedice evacuarea lui Laszlo Tokes, pastor la vremea respectivă, din locuinţa pe care o ocupa, asimilând evacuarea acestuia cu un nou atac tipic comunist împotriva religiei.

În vara lui 2013, mai exact pe 27 iulie, Laszlo Tokes, care deţinea statutul de europarlamentar, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". Această cerere a determinat valuri de indignare şi propunerea de retragere a decoraţiei lui Tokes, care reprezenta România în Parlamentul de la Bruxelles.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional "Steaua României" a hotărât să-i retragă distincţia lui Tokes la finele lui 2013, iar preşedintele Klaus Iohannis a validat recent decizia prin decret.

La scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a retras distincţia Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler pentru că i-a cerut premierului Viktor Orban să ofere "protectorat" Transilvaniei, Laszlo Tokes a fost decorat de Ungaria.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne