Lider UDMR: Nu DNA trebuie să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară

Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii, nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să înveţe în limba maternă, a atras atenţia preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.
Kovacs Peter, preşedinte executiv al UDMR
Kovacs Peter, preşedinte executiv al UDMR (Facebook)

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, nu este deloc mulţumit de situaţia de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, unde procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul directorului Zsolt-Jozsef Tamaşi şi a şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, în legătură cu modul de înfiinţare a respectivei unităţi de învăţământ.

"Nu putem să ne jucăm cu soarta a 400 de copii. Acum ne gândim dacă şcoala în sine poate să funcţioneze sau nu, dacă bacalaureatul lor are o putere sau nu. Asta vrem, ca nu DNA să decidă dacă avem voie să învăţăm în limba maghiară sau nu. Credem că pentru o problemă administrativă - se pare că a fost o problemă administrativă -, nu trebuie închis nimeni, nu trebuie desfiinţată o şcoală", a declarat Kovacs Peter, citat de Agerpres.

Liderul UDMR susţine că, în opinia lui, ceea ce face Uniunea şi comunitatea maghiară de 26 de ani este de fapt o luptă, "pas cu pas mergem înainte".

"Dacă ne amintim unde am fost în '89, câte şcoli am avut, zero şcoli maghiare în Transilvania, şi acum suntem la 87 de şcoli exclusiv cu predare în limba maghiară. Doar dacă ne uităm la acest lucru, credem că am reuşit să mergem înainte, avem rezultate şi astăzi cerem ajutorul comunităţii maghiare.

Astăzi, nu politicienii trebuie să fie în primul rând, ci comunitatea, forţa comunităţii, în mai multe oraşe din Transilvania, să ne apărăm drepturile, să ne apărăm şcolile, pentru că, în primul rând, cred că o să putem să rămânem maghiari în continuare în România dacă avem şcoli, dacă putem să studiem în limba maternă", a punctat Kovacs Peter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne