UDMR, o mână întinsă deţinuţilor: Eliberare condiţionată mai rapidă şi 30 de zile pentru fiecare carte

Mai mulţi parlamentari UDMR, în frunte cu şeful partidului, Kelemen Hunor, vor condiţii mai bune pentru cei care au ajuns în spatele gratiilor.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Florin Chirilă/Epoch Times)

În cazul pedepselor care nu depăşesc 10 ani de închisoare, deţinuţii ar putea obţine eliberarea condiţionată după ce execută doar jumătate din pedeapsă, nu două treimi cum este prevăzut în prezent în Codul Penal. Iar dacă au veleităţi de scriitor, ar primi câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică realizată, potrivit unui proiect de lege semnat de mai mulţi parlamentari UDMR, în frunte cu liderul lor, Kelemen Hunor.

"Eliberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul în care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din pedeapsă, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani", se arată în proiectul de lege al celor de la UDRM, citat de News.ro.

Potrivit actualului Cod Penal, un deţinut poate beneficia de eliberare condiţionată dacă a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Parlamentarii UDMR mai propun ca deţinuţii să beneficieze - la fel ca în vremurile bune - de o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică realizată.

De altfel, sub umbrela acestei prevederi, care a fost în vigoare până de curând, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie, iar alţii au scris "lucrări ştiinţifice" de doar câteva pagini. Guvernul a intervenit atunci şi a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă, indiferent de numărul operelor elaborate.

Mai mult, cei 12 parlamentari UDMR care au semnat proiectul de lege vor ca regimul închis să se aplice iniţial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani. În prezent, această prevedere se aplică pentru orice tip de pedeapsă cu închisoarea.

În ceea ce priveşte regimul semideschis, acesta s-ar putea aplica iniţial, potrivit proiectului de lege, "persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă, la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă, la pedepse mai mari de un an, dar care nu depăşesc 3 ani". Legea aflată în vigoare prevede că regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.

În cazul celor condamnaţi la pedeapsa închisorii de până la un an, parlamentarii UDMR propun ca executarea pedepsei să se facă în arest la domiciliu.

Dacă condamnaţii renunţă la procentul de 40% din veniturile realizate în penitenciar, în favoarea penitenciarului, atunci munca se consideră nerenumerată şi zilele executate pentru zilele de muncă prestate. Astfel, în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, faţă de 5 zile executate, pentru 4 zile de muncă, cum prevede legislaţia în prezent.

Când se prestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă, în loc de 4 zile executate, pentru 3 zile de muncă cum este în prezent. Totodată, în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă. În prezent, se consideră 3 zile executate, pentru două nopţi de muncă.

Proiectul de lege este semnat de deputaţii UDMR Antal Istvan, Bónis Istvan, Cseke Attila-Zoltan, Fejér Laszlo-Ődőn, Kelemen Atilla Bela-Ladislau, Kelemen Hunor, Kerekes Karoly, Korodi Attila, Marton Arpad-Francisc, Máté András-Levente, Moldovan Iosif şi Szabo Ödön.