Insula cea mai dens populată de pe Terra se află în Caraibe

Micuţa insulă Santa Cruz del Islote din Caraibe ar deţine un record surprinzător: 105.000 de locuitori pe kilometru pătrat, de patru ori mai dens populată decât Manhattan.

Insula Santa Cruz del Islote, Caraibe
Insula Santa Cruz del Islote, Caraibe (Google Images)

De ce este renumită această insulă

Santa Cruz del Islote este o insulă situată în largul Golfului Morrosquillo în Departamentul Bolivar, Columbia. Este renumită deoarece este considerată insula cea mai dens populată de pe Terra. Are 1.247 de locuitori, 65% dintre aceştia sunt minori, există doar 6 nume de familie şi 97 de case. Pe insulă există două magazine, un restaurant, un centru de sănătate şi o şcoală şi, de asemenea, o instalaţie electrică care funcţionează doar noaptea. În prezent, pe insula Santa Cruz del Islote se instalează panouri solare, donate de guvernul japonez, care vor furniza energie electrică 24 de ore din 24.

Descoperită în urmă cu 150 de ani, a fost populată rapid din cauză că aici nu există ţânţari. Teritoriul insulei s-ar întinde pe aproximativ un hectar sau 12.000 m2. Densitatea medie a populaţiei insulei este de 1,25 locuitori pe 10 m2, adică circa 105.000 de locuitori pe kilometru pătrat. Din cauza supraaglomerării, de exemplu, nu există un cimitir iar morţii sunt duşi pe alte insule.

Unii locuitori ai insulei dezmint însă aceste date susţinând că în Santa Cruz nu trăiesc mai mult de 600 de oameni, mai precis 570, din moment ce „nimeni nu a efectuat un recensământ în fiecare casă pentru a număra locuitorii săi”, şi dacă au ajuns la acest număr este numai datorită faptului că „au făcut calculul în luna decembrie, care este perioada din an în care pe insulă vin cei mai mulţi vizitatori şi turişti”.

Există şi o zicală despre locuitorii insulei: „Dorm atât de aproape încât au aceleaşi vise”.

Paradisul din Insulele Caraibe

Insulele Caraibe sunt printre cele mai frumoase paradisuri marine din lume: plajele, climatul tropical, sportul şi numeroasele caracteristici naturale încântă milioane de vizitatori în fiecare an. Ape cristaline, nisip alb, fundaluri fascinante şi flora luxuriantă vă lasă fără cuvinte.

Potrivit clasamentului Tripadvisor, care a examinat toate insulele, pe primul loc, printre cele mai frumoase, se află Providenciales, un faimos punct de atracţie turistică pentru plaja sa lungă Grace Bay, dar şi pentru parcul marin naţional Princess Alexandra şi parcul marin din Chalk Sound.

Medalia de argint este deţinută de St John, destinaţie renumită pentru ecoturism în Insulele Virgine americane, iar cea de bronz de insula Grand Cayman. Urmează, în topul primelor cinci, Isla de Vieques din Puerto Rico, cu apele aglomerate de microorganisme bioluminiscente şi Bonaire, insula flamingilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură