Inversarea puterilor în stat: Parlamentarii, simpli yesman-i pentru guvernul Ponta

Asumarea răspunderii Guvernului Ponta 3 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României
Asumarea răspunderii Guvernului Ponta 3 în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului României (Epoch Times România)

În România principalii legiuitori nu sunt parlamentarii, aşa cum ne-am putea aştepta, ci Guvernul Ponta.

Conform unei analize Mediafax, 67% din cele 110 acte normative aprobate de Camera Deputaţilor şi în Senat în acest an şi care e au devenit legi ca urmare a promulgării şi publicării în Monitorul Oficial au fost iniţiate de Guvern, nu de Parlament.

Dintre cele 110 acte normative promovate de Guvern care, teoretic (şi chiar şi practic) ar trebui să fie aparatul executiv în stat în timp ce Parlamentul ar trebui să fie Legislativul, 44% au fost Ordonanţe simple sau Ordonanţe de Urgenţă care au primit votul senatorilor şi deputaţilor, respectiv 39 de acte, din care 37 au primit, de altfel, vot pozitiv. De asemenea, 23 % din legile adoptate în ultima sesiune parlamentară au fost proiecte de lege ale Guvernului, adică 20 de astfel de acte normative.

Parlamentarii au fost iniţiatori a doar 31% dintre legile votate şi intrate în vigoare în această sesiune parlamentare, respectiv 27 de legi. Din aceste 27 de legi însă doar 3 sunt proiecte iniţiate şi depuse în acest an, restul fiind iniţiative depuse în Parlament în anii trecuţi.

Practic, în acest an, parlamentarii ţării au depus numai trei proiecte de acte normative care au şi obţinut calitatea de lege, în timp ce Guvernul a avut, în schimb, în acest an, 27 de proiecte promulgate de lege, de 9 ori mai multe decât 'legislativul.'