Cristian Diaconescu: Guvernul Ponta dă dovadă de un "tupeu de clan interlop"

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Comentând ultimele activităţi ale Guvernului Ponta, respectiv compromisul în materie de politică externă făcut pentru ca UDMR-ul să nu iasă de la guvernare, modificarea Legii Educaţiei prin OUG şi încercarea de creşte impozitele, Cristian Diaconescu, prezidenţiabilul PMP a afirmat că pentru astfel de iniţiative "ai nevoie de tupeu de clan interlop".

Prin intermediul unei declaraţii de presă intitulată "Cum reuşeşte un Guvern dintr-un stat membru al UE să fie perfect schizoid", citată de Mediafax, Diaconescu critică poziţia lui Ponta în ceea ce priveşte procesul intentat de UDMR Comisiei Europene pentru că a respins iniţiativa cetăţeteanscă prin care se cerea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţi.

"Sunt convins că Ponta nu şi-a dorit niciun moment ca intervenţia Guvernului alături de Comisia Europeană în cauză aflată pe rolul Curţii de la Luxemburg privind Iniţiativa Cetăţenească, iniţiată de UDMR, să ajungă în atenţia opiniei publice", scrie Diaconescu, comentând compromisul propus de Ponta UDMR-ului, pentru ca aceştia să nu iasă din Guvern.

Reamintim că în 2013 UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Iniţiatorii (UDMR) au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi, spre supărarea UDMR, MAE, condus de Titus Corlăţean, s-a poziţionat de partea UE, formulând o cerere de intervenţie care a şi fost acceptată. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat extrem de nemulţumit de demersul Ministerului Afacerilor Externe, condus de Titus Corlăţean, acuzând faptul că a fost aplicată o "gândire depăşită" care l-a pus în situaţia de a fi "ignorat şi umilit." şi a ameninţat că dacă nu se găseşte o soluţie, UDMR ar putea ieşi de la guvernare, cu tot cu sprijinul parlamentar oferit PSD-ului.

Soluţia "salvatoare" a venit de la premierul Ponta care a evitat 'dezastrul' ieşirii de la guvernare a UDMR-ului chiar în prag de alegeri prezidenţiale venind cu o soluţie de compromis, şi anume că pledoaria MAE la Tribunalul Uniunii Europene, unde are loc procesul intentat de UDMR forului european să fie făcută în urma unor discuţii cu UDMR, în Parlamentul de la Bucureşti şi în alte foruri 'competente'.

Comentând situaţia, fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu precizează că ceea ce urmăreşte Ponta, de fapt, este să îngroape subiectul pentru ca apoi să se împăuneze cu merite, dacă CE câştigă procesul graţie poziţiei pe care o va susţine Slovacia, în locul autorităţilor române care fac compromisuri cu UDMR.

I-aş întreba şi pe români şi pe etnicii maghiari din România câtă batjocură mai îndură. Este o situaţie sensibilă tratată ticălos de ambele părţi. Dar ar mai fi o întrebare: ca să adopţi prin Ordonanţa de Urgenţă 97 de modificări incredibile la Legea educaţiei, să anunţi modificări devastatoare ale regimului de impozitare a proprietăţii sau să-ţi baţi joc de un subiect sensibil cum este cel legat de drepturile minorităţilor este nevoie de ceva mai mult decât nişte slugi penibile

"Deci, în Guvernul României s-a promovat un Memorandum, care a fost aprobat în şedinţă de guvern inclusiv cu votul şi cu acordul reprezentanţilor UDMR pentru promovarea unei poziţii a României împotriva iniţiativei UDMR. După care părţile, Guvernul USD şi Guvernul UDMR se înţeleg că "o să mai vedem", iar Guvernul nu mai trimite noi documente la Curte. Despre ce «noi documente» este vorba şi faptul că termenul următor este în noiembrie nu va exista nicio lămurire. Tema se îngroapă. Oricum, Guvernul poate să-şi vadă de înţelegerile electorale, poziţia Comisiei Europene o va susţine Slovacia la Curtea de la Luxemburg şi dacă va câştiga, cum este foarte posibil, o să se fălească şi "demnul" Guvern de la Bucureşti", afirmă Diaconescu.

În opinia lui Cristian Diaconescu, atât românii ca şi etnicii maghiari din România sunt batjocoriţi de Ponta cât şi de UDMR. Tot batjocura este şi modificarea legii educaţiei fără consultări, prin OUG, cu "un tupeu de clan interlop" care ştie că nu va da socoteală nimănui, mai scrie Diaconescu.

"I-aş întreba şi pe români şi pe etnicii maghiari din România câtă batjocură mai îndură. Este o situaţie sensibilă tratată ticălos de ambele părţi. Dar ar mai fi o întrebare: ca să adopţi prin Ordonanţa de Urgenţă 97 de modificări incredibile la Legea educaţiei, să anunţi modificări devastatoare ale regimului de impozitare a proprietăţii sau să-ţi baţi joc de un subiect sensibil cum este cel legat de drepturile minorităţilor este nevoie de ceva mai mult decât nişte slugi penibile, de la aşa zisul Avocat al Poporului până la ministerele de linie - ai nevoie de acel tupeu de clan interlop care ştie că nu trebuie să dea socoteală nimănui. Şi acesta este adevărul, batjocura acceptată de cei batjocoriţi poate să nu aibă limite", mai afirmă fostul ministru.

În ceea ce priveşte creşterea taxelor, reamintim că Guvernul a elaborat un proiect de modificare a Codului Fiscal ce viza creşteri de până la 15 ori a impozitelor pe clădiri nerezidenţiale, de până la opt ori a impozitelor pe terenuri intravilane precum şi creşteri consistente a impozitelor pe maşini, pentru a compensa măsura reducerii CAS-ului, în an electoral. După valul de critici din presă, la cererea lui Victor Ponta, Ministerul de Finanţe a retras proiectul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne