Iohannis acuză Rusia pentru conflictul din Ucraina şi tragedia aviatică

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale  din România, Klaus Iohannis.
Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România, Klaus Iohannis. (Epoch Times România)

Comentând tragedia aviatică din estul Ucrainei, preşedintele şi prezidenţiabilul PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că Rusia trebuie să înceteze limitarea eforturilor investigatorilor având responsabilitatea asigurării condiţiilor necesare desfăşurării unei anchete credibile în zona ocupată de paramilitarii pro-ruşi.

Amintim că se presupune că avionul malaezian MH17 ar fi fost doborât de paramilitarii pro-ruşi care au folosit un sistem de rachete Buk furnizat de Rusia, după ce l-au confundat cu un avion militar de transport ucrainean. În urma tragediei din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa 298 de persoane, printre care şi un cetăţean român.

"Am urmărit cu atenţie desfăşurarea evenimentelor după catastrofa aviatică din Ucraina şi reacţiile politice din capitalele europene şi SUA. Cu privire la pierderile de vieţi omeneşti şi drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie. Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanţă de fapt şi nicio o eroare umană nu justifică ceea ce s-a întâmplat", a notat Klaus Iohannis în comunicatul de presă.

Liderul liberal este de părere că Rusia ar trebui să asigure condiţiile pentru desfăşurarea investigaţiilor privitoare la circumstanţele în care s-a petrecut tragicul eveniment, dar şi să găsească o rezolvare a conflictului din estul Ucrainei.

"Am remarcat poziţiile coordonate ale partenerilor europeni şi transatlantici în privinţa instituirii de noi sancţiuni în cazul în care Federaţia Rusă continuă să limiteze eforturile investigatorilor. Cred că responsabilitatea asigurării condiţiilor pentru desfăşurarea unei anchete credibile aparţine Federaţiei Ruse. Tot acesteia îi aparţine şi responsabilitatea identificării unei soluţii la problema de fond ucraineană. Ambele aspecte denotă o problemă de comportament al Rusiei pe scena globală şi ambele merită egală consideraţie şi soluţionare", a adăugat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne