Iohannis: Aţi băgat ţara în criză, nu aţi ştiut să guvernaţi. Încetaţi cu ţopăiala fiscal-bugetară!

Noul Cabinet condus de premierul Mihai Tudose trebuie să guverneze în aşa fel încât românii să aibă garanţia că apără şi promovează statul de drept, nu ca fostul Guvern care rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Coaliţia PSD - ALDE, alături de partenerii lor de la UDMR, trebuie să termine cu ţopăiala fiscal-bugetară pentru că ţara trebuie guvernată într-un mod responsabil, a solicitat joi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Tudose.

"Noi, românii, şi dumneavoastră avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia şase luni de când ne-am întâlnit aici pentru a învesti un guvern PSD-ALDE, după ce au fost câştigate alegerile parlamentare de către această coaliţie. O formulă scurtă, foarte scurtă, care ar caracteriza aceste prime şase luni din mandatul coaliţie PSD–ALDE ar putea suna: Aţi băgat ţara în criză fiindcă nu aţi ştiut să guvernaţi. Că a fost vina sau că este vina fostului Prim-ministru care nu s-a pus singur acolo, dar din păcate nu a ştiut să plece singur, sau a altcuiva, nu este o analiză pe care trebuie să o fac eu sau românii, este o analiză pe care, probabil, aţi făcut-o sau o veţi face în coaliţie. Dar faptele rămân şi dovadă că această formulă scurtă de concluzii este adevărată este chiar moţiunea de cenzură prin care aţi demis propriul Guvern. Şi asta o noutate în spaţiul democratic european.

Fostul guvern nu va rămâne în istorie pentru scurtimea mandatului, au fost alţii care au avut mandate mai scurte, ci după părerea mea, fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţa 13, iar coaliţia PSD-ALDE prin faptul că şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul guvern. Acum, după ce unii s-au străduit destul de mult să termine repede această criză, găsim coaliţia cu un nou guvern şi, surprinzător, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunţă pentru români, noi impozite. După ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile românilor deja se anunţă contramăsuri", a declarat Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că programul de guvernare a fost schimbat în puncte sensibile.

"Nu veţi mai putea merge în faţă românilor cu argumentul că acest program de guvernare a fost votat. Este dreptul legitim al coaliţiei să meargă cu ce program de guvernare doreşte în Parlament şi dacă obţine votul de învestitură, Guvernul se va apuca de treabă dar, în şase luni, schimbăm de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe, de la creşteri de salarii la taxă de solidaritate. Un astfel de comportament cu certitudine nu se încadrează în ceea ce se numeşte predictibilitate fiscal-bugetară. Un astfel de comportament guvernamental cu siguranţă induce dubii în rândul mediului de afaceri", a afirmat Iohannis.

În acest context, liderul de la Cotroceni a făcut apel să se pună stop acestei "ţopăieli fiscal-bugetare".

"Dacă va fi sustenabil, nu ştim, nu am văzut astfel de calcule, dar stimaţi PSD-işti, ALDE-işti, UDMR-işti, în numele românilor vă rog să terminaţi cu această ţopăială fiscal-bugetară, taxa de solidaritate. Domnule Prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, fiţi solidari cu românii şi guvernaţi responsabil! Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât să ne încadrăm în marja de deficit de 3%. Vă solicit să guvernaţi în aşa fel încât românii să aibă garanţia că Guvernul României apără şi promovează statul de drept. Nu-mi doresc niciodată să mai avem sincope de tipul Ordonanţei 13", a precizat Iohannis.

În acelaşi timp, preşedintele i solicitat noului Executiv condus de Mihai Tudose să respecte angajamentul făcute de ţara noastră.

"Vă rog să faceţi tot ce este necesar pentru a arăta partenerilor noştri din NATO, din Uniunea Europeană, aliaţilor noştri, că suntem oameni serioşi, suntem o ţară serioasă, cu toate sincopele politice, şi că ştim să ne respectăm angajamentele. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor din NATO. Dovediţi că ştim să respectăm angajamentul de 2% pentru cheltuieli de apărare, aşa cum am promis aliaţilor NATO.

Dovediţi că suntem capabili să ţinem deficitul bugetar sub control, să promovăm investiţii publice şi private, să avem în continuare creştere economică, aşa cum ne-am angajat faţă de partenerii din Uniunea Europeană. Fie ca această a doua încercare de guvernare să aibă mai mult succes decât prima! Eu mi-o doresc, românii şi-o doresc şi pot doar să sper foarte tare că şi dvs vă doriţi acelaşi lucru. În acest sens, încă o dată: succes!", a punctat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne