Iohannis: Bănuiesc că Cioloş nu a venit cu această platformă doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă

Preşedintele Klaus Iohannis nu crede că premierul Dacian Cioloş şi-a lansat Platforma România 100 doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă, ci mai degrabă să arate că este dispus să meargă mai departe.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Platforma România 100 lansată de Dacian Cioloş indică faptul că premierul intenţionează "să meargă mai departe", a afirmat marţi, în faţa presei, preşedintele Klaus Iohannis, care s-a declarat mulţumit de conţinutul documentului.

"Este această platformă prezentată de domnul Dacian Cioloş, o platformă foarte bună. Sunt acolo chestiuni pe care ni le dorim cu toţii, sunt principii care e bine să ne ghideze în viaţa politică şi economică. În ansamblu, este o platformă de principii şi valori pe care o găsesc bună.

Bănuiesc că domnul Cioloş nu a venit cu această platformă doar să arate lumii că are o gândire sănătoasă, ci doreşte să arate că este dispus, cel puţin aşa am înţeles eu, să meargă mai departe. Pe ce poziţie? Asta, sigur, depinde în primul rând de alegător", a precizat Iohannis, citat de Agerpres.

Preşedintele a ţinut să atragă atenţia că pe 11 decembrie sunt organizate alegeri parlamentare, nu "guvernamentale". "Guvernul se stabileşte ulterior, prin proceduri care mă implică şi pe mine şi partidele politice din Parlamentul care va fi constituit", a punctat şeful statului.

Întrebat dacă platforma este răspunsul pe care îl aştepta din partea premierului, Iohannis a replicat: "Este un pas bun această platformă, fiindcă partidele se vor putea decide să susţină sau nu această platformă, dar cred că este nevoie şi de alţi paşi".

"Dl Cioloş mi-a spus că intenţionează să lanseze această platformă. Nu am avut o dezbatere pe această platformă. Este un document al domniei sale pe care l-a prezentat şi rămâne şi sper să fie o bază serioasă de discuţii pentru campania electorală", a afirmat preşedintele Iohannis.

Legat de existenţa aşa-zisei "axe reformatoare Iohannis-Cioloş-PNL" invocate de şefa PNL Alina Gorghiu, preşedintele s-a declarat "un pic reticent la a defini foarte uşor axe".

"Asta cu axele... ştiţi că sunt un pic reticent la a defini foarte uşor axe. Nu cred că există o axă, dar cu siguranţă în România sunt oameni şi partide care cred că în România este nevoie de o clasă politică curată, de reformarea partidelor politice. Există cu siguranţă mult mai mulţi oameni decât cred unii politicieni care vor să eliminăm corupţia, să avem proceduri transparente clare şi există ceilalţi care au un discurs unii anti-justiţie, unii anti-instituţii, care se luptă cu justiţia, care nu doresc să promoveze transparenţa fiindcă le strică afacerile de familie şi aşa mai departe", a afirmat Iohannis.

Reamintim că premierul Dacian Cioloş a publicat luni o platformă de principii pe care o lasă "moştenire" viitoarei guvernări. Documentul, intitulat "Platforma România 100", include 10 principii şi un set de programe naţionale, precum şi o petiţie prin care cetăţenii sunt invitaţi să sprijine demersul primului ministru. Petiţia a strâns deja peste 33.000 de semnături.

Cioloş îşi prefaţează platforma cu o scurtă serie de declaraţii, prin care îşi reiterează intenţia de a nu candida la alegeri precum şi convingerea că guvernarea se poate face şi altfel, cu onestitate, corectitudine, integritate. Mai mult detalii aici.