Iohannis: Tudose, propunerea PSD. Să nu apară impresii total greşite legate de sintagma "Guvernul meu"

PSD răspunde integral şi până la sfârşit de prestaţia prim-ministrului Mihai Tudose, a ţinut să sublinieze preşedintele Klaus Iohannis, pe fundalul unor speculaţii potrivit cărora pesedistul ar fi fost opţiunea lui pentru şefia Executivului.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Faptul că asupra lui Mihai Tudose planează acuzaţii de plagiat nu înseamnă că nu respectă criteriile de integritate, altfel nu ar fi fost desemnat în funcţia de premier. Dacă însă acuzaţiile se vor dovedi reale, atunci cei care l-au propus, alături de prim-ministru, trebuie să îşi asume consecinţele, a explicat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă acuzaţiile de plagiat la adresa premierului contrazic în vreun fel criteriile de integritate pe care le enunţase anterior, preşedintele a negat:

"Evident că nu, altfel nu l-aş fi desemnat. Dar dacă astfel de acuzaţii se adeveresc, atunci problema trebuie rezolvată de cei care au propus persoana, respectiv de persoana în cauză şi eu pornesc de la premisa că dacă vor exista confirmări ale acestor acuzaţii, vor apare şi urmările în consecinţă".

Preşedintele a ţinut să facă unele precizări, în contextul în care în spaţiul public au apărut tot felul de teorii cu privire la numirea lui Mihai Tudose în funcţia de premier.

"Cred că trebuie să mai repet un pic despre ce vorbim aici. Există o majoritatea PSD-ALDE în Parlament, la consultări această majoritate a propus o persoană, eu am acceptat această propunere, nu e propunerea mea, e propunerea PSD. PSD răspunde integral şi până la sfârşit de prestaţia domnului prim-ministru Tudose, iar domnul prim-ministru Tudose în calitate de persoană privată răspunde de activitatea proprie anterioară numirii în funcţia de prim-ministru. Cred că e bine să clarificăm un pic aceste lucruri fiindcă altfel ar putea să apară impresii total eronate şi greşite legate de sintagma "Guvernul meu". Este un Guvern PSD-ALDE, punct", a afirmat Iohannis.

Întrebat cum comentează faptul că PSD si ALDE au venit cu un program de guvernare modificat faţă de cel din campanie, şeful statului a amintit că deja s-a exprimat pe această temă "destul de colorat în discursul de învestitură."

"Cred că s-au grăbit un pic. Pentru a schimba paradigma din zona impozitării şi în general a fiscalităţii este nevoie de o discuţie amplă cu toţi cei afectaţi şi în niciun caz nu putem să schimbăm lucrurile aşa peste noapte fiindcă s-a hotărât undeva în centrala de partid. Aşa simplu nu e, nici oportun. Dacă se va proceda la asta sau nu, vom vedea. Una peste alta, premierul s-a arătat sceptic faţă de aceste schimbari", a completat Iohannis.