Iohannis vrea reorientarea unei părţi din redevenţele încasate de bugetul central către comunităţile locale

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

În programul economic prezentat în campania electorală a lui Klaus Iohannis, preşedintele ales al României susţinea că ar fi de preferat ca o parte din redevenţele care ajung la bugetul central să ia calea comunităţilor locale şi chiar a proprietarilor terenurilor.

"Este necesară modificarea legislaţiei pentru ca o parte din redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces", se precizează în programul economic al lui Iohannis, potrivit zf.ro.

Se pare însă că planurile lui Iohannis nu coincid cu cele ale premierului Victor Ponta, fostul său contracandidat, cel puţin nu în domeniul redevenţelor petroliere - o sursă importantă de venituri pentru bugetul de stat, ele ridicându-se la circa 1 miliard de lei anual.

Anul 2014 este anul renegocierii redevenţelor petroliere, bătute în cuie de guvernul fostului premier Adrian Năstase. Considerate a fi printre cele mai mici din Europa, redevenţele petroliere urmau să fie recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, cel puţin aşa promitea Victor Ponta, în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier.

Nu numai că nu vor fi aduse la niveluri europene, dar se pare că Guvernul intenţionează să scoată redevenţele şi să le înlocuiască cu aplicarea unei taxe pe profitul obţinut din exploatare, precum şi să renunţe la o serie de alte taxe în vigoare, aplicate companiilor petroliere, după cum reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Guvern, informează Hotnews.ro.