Vine cutremurul politic: Kovesi afirmă că dosarul EADS este deja ”detonat”

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu în exclusivitate publicat joi de Ziare.com, că ”ne putem aştepta la orice în dosarul EADS”, adăugând că ”se va ajunge cu siguranţă la învinuiri de persoane”.

”Putem să ne aşteptăm la orice. Dacă din investigaţie va rezulta că persoanele cu funcţii importante au fost implicate în fapte de corupţie sau fapte conexe unor fapte de corupţie, da, ne putem aştepta şi la acest lucru”, a declarat Kovesi.

În cazul EADS au fost vehiculate până acum nume importante precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Blejinariu sau Victor Ponta.

Procurorul general a explicat că dosarul denumit de presă EADS este ”într-un fel detonat”, de vreme ce Microsoft şi EADS sunt un singur dosar, iar în dosarul Microsoft, care include nouă foşti miniştri, s-au făcut deja învinuiri.

Până acum, în filiera EADS, s-au făcut ”audieri, ridicări de documente, percheziţii domiciliare, la firme, au fost ridicate foarte multe calculatoare care sunt în procedura unor percheziţii informatice”, a adăugat aceasta.

Dar chiar dacă s-au strâns multe date şi informaţii, DNA va trebui să se ”coordoneze” cu omologii din statele europene, precum SUA, Elveţia şi Austria, existând formate şi comisii rogatorii.

”De obicei, când sunt cazuri în cooperare cu altă autoritate judiciară din străinătate, scopul principal e să te coordonezi în anchetă, dacă ea se derulează în alt stat şi în România”, a declarat acesta.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că valoarea contractelor Microsoft şi EADS verificate în acest dosar ”depăşeşte” 1 miliard de euro. Iar în cazul licenţelor Microsoft, până la data interviului, valoarea suspectată de procurori ca ”fiind obiect al infracţiunilor de mită şi trafic de influenţă este de aproximativ 60 de milioane de euro.”

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a mai axat, odată cu strângerea probelor din această parte a marelui dosar, şi pe luarea măsurilor menite să faciliteze ”recuperarea prejudiciilor”.

Procurorul general consideră că ”majoritatea persoanelor care au semnat contracte în licenţele Microsoft” ar putea să apară şi în partea EADS, de vreme ce sunt ministere care apar şi ”într-o parte şi în alta, ca semnatari ai contractelor sau având contribuţie pentru încheierea lor”.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, a zguduit scena politică românească atunci când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale a nouă foşti miniştri.

Acesta se referă la senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău.