Ion Sturza: Cu votul uninominal „independenţii” vor fi, de fapt, „democraţi” deghizaţi

Iniţiativa de modificare a sistemului electoral, propusă de Plahotniuc continuă să fie criticată, chiar dacă acesta consideră că votul uninominal va rezolva câteva lucruri foarte importante. Ion Sturza afirmă că se doreşte, de fapt, deţinerea unui control de tipul celui cecen, „ai lor, contra ai lor”.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

Ion Sturza, fost prim-ministru moldovean, în prezent om de afaceri, a criticat iniţiativa de modificare a sistemului electoral, propusă luni de Plahotniuc, care în următoarele zile va fi depusă în Parlament pentru discuţii, pe modelul Găgăuziei unde, în prezent, Partidul Democrat exercită astăzi controlul total al Autonomiei. Mai mult decât atât, Sturza a numit această „reuşită” a democraţilor, „performanţă istorică”.

„Găgăuzii au început a se stabili în Basarabia la începutul secolului al XIX-lea, fiind mereu loiali guvernelor centrale. Drept recompensă, au primit un grad înalt de autonomie culturală, dar şi multiple înlesniri. Au avut şi spirit comunitar extraordinar. Au avut, căci se pare că nu-l mai au... Ceea ce nu au reuşit guvernele ţariste, sovietice, democratice, voroniste a reuşit Partidul Democrat, care exercită astăzi controlul total al Autonomiei. Cum a fost posibilă această „performanţă” istorică?”, se întreabă retoric Ion Sturza, într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit ex-premierului, în urmă cu patru ani, Găgăuzia a devenit un poligon de testare a tehnologiilor uninominalilor, în versiune moldovenească. Tot atunci, menţionează Sturza, „la alegerile în Adunarea Populară, cu un efort susţinut logistic şi financiar, a fost promovat un grup de „independenţi” aleşi pe sprânceană de PDM. Au urmat alegerile başcanului. Tot PDM „şi-a adjudecat la Moscova” (vorba unui consilier de la preşedinţia rusă) meritul de a fi aleasă doamna Vlah. Ceva similar cu „alegerea” lui Dodon”.

Luând în considerare spiritul de om de afaceri a preşedintelui PD, Vlad Plahotniuc, „cei de la PDM sunt oameni cu experienţă în business şi ştiu rostul banului”. Sturza mai precizează că la ultimele alegeri în Adunarea Populară, Plahotniuc n-ar fi cheltuit foarte mult, întrucât localnicii au fost lăsaţi să aleagă „independenţi”, după bunul lor plac. Ulterior au urmat şi „argumentele”, când unii aleşi nu s-au lăsat rugaţi, tranzacţionându-şi imediat votul, iar alţii, mai nătărăi, au fost „convinşi” cu scheletele din dulap, dosare, păcate, etc.

„Doamna başcan Irina Vlah s-a trezit în faţa faptului împlinit: cei pe care îi considera „ai ei”, majoritatea, sunt, de fapt, „democraţi” deghizaţi în „independenţi”. Singurul (!) democrat „pe faţă” Vladimir Cîssa din micuţul sat Bujac l-a înlocuit pe neaşteptate pe Alexandr Tarnavski la şefia Adunării Populare. Se pare că doamna Vlah, o persoană cu experienţă politică, dar şi respectată în autonomie, se confrunta, politic vorbind, cu o grupare bine organizată şi extrem de virulentă. Sper să nu fie luată la pumni ca şi fostul başcan!”, a specificat Ion Sturza în postarea sa.

Omul de afaceri, consideră că „o minte (colectivă) sclintită (scrântită) de la Chişinău” îşi doreşte să controleze autonomia găgăuză prin metoda cecenă, „ai lor, contra ai lor”, numind acest lucru „un joc cu focul”, fiind aproape sigur că cei din Găgăuzia înţeleg asta.

„Nu vreau să dau sfaturi ce sistem electoral este bun pentru Republica Moldova. Dar nici nu aş sta la „sfat cu poporul”. Toţi vor dori „să-l aibă” pe deputat. Personal pledez pentru sistemul actual. Trebuie să privim strategic, nu conjunctural, pe moment. Democraţia reprezentativă se consolidează prin partide care, în cazul Moldovei, au nevoie de afirmare. Alternativa este „bazarul” politic, hăţişul şi corupţia.

Un lucru este evident: aceste schimbări majore trebuie făcute prin consens larg la nivel politic. O decizie luată de un parlament (sau poate la şedinţa de luni) cu majorităţi formate prin corupere nu va avea legalitatea necesară! Îmi permit şi un sfat: lăsaţi Găgăuzia în pace! Pace la care ţinem şi ne mândrim de mai mult de 200 de ani! Nu vă luaţi şi acest păcat pe capul vostru... Aveţi destule...”, a conchis Ion Sturza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe