Iranul se face că acceptă compromisuri înainte de negocierile de la Viena

Diplomaţi de rang înalt din întreaga lume au sosit joi în Austria pentru a discuta soluţionarea războiului civil sirian. În ajunul discuţiilor, oficialii iranieni au dat de înţeles că şi-ar putea imagina retragerea de la putere a pre;edintelui Bashar al Assad.
(De la st la de) Ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu, secretarul de stat american John Kerry, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir si ministrul rus de externe Serghei Lavrov pozează după o întâlnire la Viena, 23 octombrie 2015.
(De la st la de) Ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu, secretarul de stat american John Kerry, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir si ministrul rus de externe Serghei Lavrov pozează după o întâlnire la Viena, 23 octombrie 2015. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit separat cu omologii săi ruşi şi iranieni joi seara, în ajunul unui summit internaţional la Vienna, care urmăreşte să rezolve conflictul din Siria.

Deşi ce Republica Islamică a fost împiedicată să participe la alte conferinţe internaţionale pentru pace, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a fost invitat de această dată la discuţiile din capitala austriacă.

Întâlnirile de vineri din Viena marchează de asemenea prima întâlnire dintre iranieni şi saudiţi pe tema crizei siriene. Deşi niciunul dintre reprezentanţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi al grupurilor de rezistenţă siriene (care se luptă împotriva regimului din Damasc) nu vor participa la discuţiile din capitala austriacă, întâlnirea unui număr atât de mare de jucători majori semnalează voinţa internaţională pentru a se pune capăt războiului cât mai repede posibil.

Într-adevăr, presiunile şi eforturile depuse pentru o soluţie diplomatică sunt atât de puternice încât până şi Iranul, un aliat puternic al lui Assad, s-a arătat dispus – cel puţin aparent – să accepte că liderul sirian ar putea fi nevoit în cele din urmă să renunţe la putere pentru a se asigura o soluţionare paşnică a crizei care zguduie Siria de peste 4 ani şi care a cauzat sute de mii de victime.

“Iranul nu doreşte să insiste asupra menţinerii lui Assad la putere pentru totdeauna”, a declarat Amir Abdollahian, un adjunct al lui Zarif, fiind citat de Reuters. Un alt oficial iranian familiar cu situaţia a declarat pentru Reuters că Teheranul ar putea să îşi schimbe poziţia faţă de menţinerea lui Assad la putere, chiar să accepte că acesta s-ar putea retrage de la conducerea ţării după o perioadă de tranziţie de 6 luni.

“Bineînţeles, va depinde de poporul sirian să decidă în privinţa viitorului ţării”, a continuat oficialul iranian.

Este foarte clar faptul că SUA şi Arabia Saudită speră să vadă dacă Rusia, celălalt aliat puternic al lui Assad, este sau nu pregătită să renunţe la sprijinul său pentru liderul sirian, care este învinuit de Washington şi aliaţii săi europeni de violenţele comise în ţara arabă.

Rusia a declarat că ar dori să vadă alegeri parlamentare şi prezidenţiale în Siria în viitorul apropiat, dar această idee a fost respinsă de rebelii care i se opun lui Assad, susţinând că este o idee nerealistă ţinând cont de starea infrastructurii din Siria şi de prezenţa jihadiştilor Statului Islamic în numeroase zone ale ţării.

Delegaţii din Marea Britanie, Egipt, Germania, Franţa, Liban, Turcia, Qatar şi Oman sunt, de asemenea, programaţi să participe la discuţiile de vineri. Criza siriană a avut un efect semnificativ asupra vecinilor Siriei, precum Turcia, dar şi asupra ţărilor UE deoarece conflictul sirian forţează milioane de cetăţeni ai ţării să caute refugiu în Europa sau alte zone ale lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe