Iritarea Rusiei creşte. Sute de puşcaşi marini americani au sosit în Norvegia

Sute de puşcaşi marini americani au sosit în Norvegia
Sute de puşcaşi marini americani au sosit în Norvegia (captură foto)

Într-o acţiune mai mult simbolică, dar care a iritat Rusia, aproximativ 300 de puşcaşi marini americani au aterizat în Norvegia, luni, pentru o misiune de şase luni. Evoluţia marchează prima sosire, după cel de-al Doilea Război Mondial, a trupelor străine în Norvegia.

Consolidarea prezenţei în ţările estice ale NATO este pur defensivă, conform principiilor NATO, însă Rusia a reproşat că percepe mişcarea ca pe o agresivitate a Alianţei în Europa de Est.

Cu toate că oficialii Alianţei Nord-Atlantice au minimalizat orice legătură între operaţiune şi preocupările NATO cu privire la Rusia, desfăşurarea micului contingent de forţe armate în Norvegia coincide însă cu trimiterea de SUA a câteva mii de soldaţi în Polonia pentru întări aliaţii est-europeni ai NATO ce sunt îngrijoraţi de agresivitatea Moscovei.

Trupele americane vor staţiona în Norvegia timp de un an, actualul contingent urmând să fie înlocuit după şase luni.

Reamintim că la începutul lunii ianuarie, sute de tancuri, camioane şi alte echipamente militare americane au sosit în Germania pentru a fi transportate în Europa de Est, pentru consolidarea prezenţei Alianţei Nord-Atlantice (NATO) pe teritoriul Europei.

Forţele armate americane şi poloneze vor participa la un mare exerciţiu militar în Polonia, la sfârşitul lunii ianuarie, ce face parte dintr-o serie de măsuri care vizează liniştirea aliaţilor europeni ai Statelor Unite după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe