Rusia încearcă să distrugă NATO, susţine James Mattis la audierea pentru confirmarea sa

Viitorul secretar al Apărării şi director al CIA au răspuns în faţa Camerei şi Senatului, dezvăluind modul în care înţeleg să rezolve problemele presante pe care administraţia Trump le va avea de rezolvat
Generalul "Mad Dog" Mattis
Generalul "Mad Dog" Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Vladimir Putin încearcă să distrugă alianţa Statelor Unite cu Europa, a declarat joi James Mattis, care a fost nominalizat de Donald Trump să conducă Pentagonul, în timpul audierii sale de confirmare.

“Cred că cel mai important lucru acum este să recunoaştem realitatea [pe care o înfruntăm] cu Putin”, a declarat el comitetului pentru servicii armate din Senatul SUA. “Să recunoaştem că el încearcă să rupă alianţa nord-atlantică”.

Mattis şi Mike Pompeo, care a fost nominalizat de Trump la conducerea CIA, şi-au manifestat temerile cu privire la agresivitatea tot mai mare a Rusiei în jurul lumii, în cadrul audierilor lor de confirmare care au avut loc în timpul unei săptămâni agitate pentru echipa de tranziţie.

Cu doar 10 zile înainte de inaugurarea preşedintelui ales, Washingtonul a fost zguduit de afirmaţii că Rusia a urmărit în mod agresiv să încline balanţa în favoarea lui Donald Trump la alegerile din noiembrie 2016 şi că a adunat materiale compromiţătoare despre noul preşedinte.

Trump a manifestat dubii în legătură cu evaluările serviciilor americane de informaţii că Rusia a fost responsabilă de desfăşurarea de hacking politic înaintea alegerilor. Dar, adresându-se comitetului de informaţii, Pompeo a susţinut cu hotărâre că a acceptat raportul publicat vinerea trecută în care agenţii de spionaj americane au concluzionat că Putin a interferat cu alegerile.

Raportul “a fost un produs analitic corect”, susţinut Pompeo la audierea pentru confirmarea sa. “A fost o acţiune agresivă desfăşurată de conducerea senioară a Rusiei”.

Pompeo a promis că va “urmări faptele oriunde vor duce acestea”, referindu-se la eventualele examinări ale legăturilor dintre Trump şi ruşi, de către CIA.

Pompeo, un congresman republican din Kansas şi un fost ofiţer de armată, a declarat Comisiei de Informaţii al Senatului că Rusia “s-a reafirmat într-o manieră agresivă” în jurul lumii, adăugând că este şi va fi clar în privinţa Moscovei.

În audierea sa separată din Senat, Mattis, recent retrasul general al Marinei SUA, pe care Trump l-a nominalizat ca Secretar al Apărării, a declarat că Rusia “a ales să fie un competitor strategic, un adversar în zonele cheie”.

Mattis a precizat că este de acord cu colaborarea cu ruşii, dar a avertizat în privinţa unui număr tot mai mare de zone în care “va trebui să confruntăm Rusia”.

Pompeo a criticat Rusia la fiecare oportunitate oferită de Comitet, în ciuda interesului declarat al lui Trump de a repara relaţiile cu Moscova. Pompeo a precizat că obiectivul ruşilor în cadrul alegerilor prezidenţiale americane a fost acela de a semăna neînţelegeri în SUA. În plus, el a declarat că Rusia a atacat în mod intenţionat civili în atacurile militare din Siria, susţinând că “a fost vorba de o încălcare clară a legii războiului” – o poziţie diferită faţă cea vagă oferită miercuri de Rex Tillerson, nominalizat de Trump pentru funcţia de Secretar de Stat.

Contrazicându-l pe Trump, Pompeo a afirmat că Rusia “nu face nimic pentru a ajuta la distrugerea şi înfrângerea Statului Islamic”.

Pompeo nu a menţionat nimic despre controversatele lovituri desfăşurate de CIA cu ajutorul dronelor şi a raidurilor sale antitero.

În ultima perioadă Pompeo a sugerat că susţine metodele de tortură folosite de CIA, dar joi el a susţinut că orice folosire pe viitor a torturilor va necesita o schimbare a legii şi i-a promis că agenţia va respecta legile actuale împotriva torturii.

În ciuda entuziasmului manifestat al lui Trump pentru simularea înecului şi a altor tehnici de tortură, Pompeo a declarat că nu se aşteaptă ca preşedintele ales să urmărească o reintroducere a torturilor.

Mattis a apărat cu ţările rolul SUA în NATO, liniştind membrii baltici ai alianţei militare că susţine o prezenţă militară americană permanentă în regiune ca un mijloc de descurajare a Rusiei.

Suportul pentru Mattis a fost vizibil când Senatul a aprobat, joi, o derogare ce îi va permite generalului să preia postul de Secretar al Apărării. În SUA există o lege care cere ca la conducerea armatei să se afla civili sau militari retraşi de cel puţin şapte ani.

Senatul a votat cu 24 la 3 în favoarea generalului. Comitetul pentru servicii armate al Camerei Reprezentanţilor a votat de de asemenea asupra derogării cu 34 la 28 în favoarea ei.

Ulterior, în cursul zilei de joi, întreg Senatul a votat decisiv şi a aprobat derogarea cu 81 la 17. Iar vineri, votul se desfăşoară în Camera Reprezentanţilor întrunită în totalitate..

Senatorii democraţi şi-au concentrat o mare parte din întrebărilor pe încercarea de a sublinia două puncte de neînţelegere cheie între Mattis şi preşedintele ales.

Câţiva senatori din comitetul informaţional şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu moralul CIA-ului în mijlocul campaniei lui Trump de denigrare publică a serviciilor americane de informaţii pe tema hackingului rusesc. Pompeo a lăudat agenţia şi a promis că se va asigura că administraţia Trump nu va influenţa agenţia şi că aceasta va fi independentă de Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe