Israelul nu reuşeşte să schimbe poziţia Rusiei în discuţiile nucleare iraniene


Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu participă la o conferinţă comună de presă la Kremlin, 20 noiembrie 2013, Moscova.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu participă la o conferinţă comună de presă la Kremlin, 20 noiembrie 2013, Moscova. (MAXIM SHEMETOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2013

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit Moscova joi, 21 noiembrie, după ce a eşuat într-o încercare de ultim moment de a-l convinge pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu susţină un acord cu Iranul, ce prinde formă în Geneva, transmite VOA.

După 4 ore de discuţii purtate în Moscova, liderul rus a spus reporterilor: “Noi, în Rusia, avem o viziune optimistă asupra problemei nucleare iraniene.”

Liderul israelian a purtat o bătălie dificilă în Moscova.

Rusia este un vecin nordic al Iranului şi se ştie că deseori este "neutră" în privinţa programului nuclear al Iranului sau cel puţin nu se conformează uşor cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU când este vorba de aplicarea unor sancţiuni împotriva Iranului.

Luni, Putin a discutat prin telefon cu preşedintele iranian Hassan Rouhani. După aceea, o declaraţie din partea Kremlinului a susţinut următoarele: “[Preşedintele] Putin a subliniat faptul că există acum o şansă reală pentru a se găsi o soluţie pentru această problemă îndelungată.”

Israelul susţine sancţiuni economice mai puternice împotriva Iranului şi o suspendare completă a programul nuclear iranian. În Moscova, Netanyahu a aplicat linguşirea, lăundându-l în public pe Putin pentru că a intermediat pentru Siria un acord de dezarmare ce implică arme chimice. El a susţinut că Rusia ar trebui acum să negocieze pentru Iran un acord similar de dezarmare nucleară.

“În cazul Siriei, Rusia şi alte puteri au insistat într-o manieră destul de justificată asupra dezarmării complete a Siriei”, a spus Netanyahu la o conferinţă de presă. În cadrul discuţiilor din Geneva, SUA, Rusia, China, Franţa, Anglia şi Germania par să formuleze un acord care ar permite Iranului să îşi păstreze o capacitate de îmbogăţire a uraniului la un nivel scăzut, sub control internaţional.

În timp ce Kremlinul spune că nu doreşte ca Iranul să obţină o bombă nucleară, totuşi Rusia nu împărtăşeşte aceeaşi nesiguranţă a Israelului cu privire la această chestiune. Rusia deţine 8.500 de focoase nucleare. Unii ruşi spun că ei nu se simt ameninţaţi dacă Iranul are una sau două bombe nucleare.

George Mirsky, un expert în Orientul Mijlociu la Academia Rusă pentru Ştiinţe, îşi aduce aminte că a auzit un diplomat rus discutând în urmă cu câteva luni la o conferinţă a Ministerului rus de Externe în Moscova.

“Unul dintre oficiali a spus, destul de categoric, că este mai bine să ai un Iran nuclear decât un Iran pro-american”, şi-a amintit Mirsky. “Vă puteţi imagina asta? Mai bine un Iran nuclear pentru Rusia decât un Iran pro-american. Deoarece, până la urmă, niciodată Rusiei nu îi poate fi frică de armele nucleare iraniene.”

Dar Rusia se teme de armele neconvenţionale pe care le-ar putea folosi Iranul.

Iranul împarte o linie de coastă în Marea Caspică cu Dagestanul, o republică rusă în mare parte musulmană, unde atacurile antiguvernamentale cu bombe şi atacurile armate au loc în fiecare zi. Dagestanul este poartă către Caucazul rusesc, o regiune montană unde Rusia a purtat două războaie împotriva separatiştilor în cele două decenii de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Mirsky a spus că “Iranul deţine anumite mijloace pentru ca viaţa Rusiei în Caucaz să devină foarte mizerabilă, dar a fost foarte loial şi niciodată nu a comis un lucru pentru a afecta interesele Rusiei în Caucaz. Şi acest lucru este apreciat în Moscova.”

Teheranul apreciază de asemenea faptul că Moscova, cu decenii în urmă, a încetat să-i mai susţină pe separatiştii azeri şi grupurile kurde din nordul Iranului.

În separaţia şiito-sunită din lumea musulmană, Iranul şi Moscova împărtăşesc o opoziţie comună faţă de grupurile înarmate sunite, fie că există în Caucazul rusesc fie în Siria – o aliată a Iranului – controlată de şiiţi.

Pentru Rusia au existat de asemenea şi beneficii economice în ceea ce priveşte sancţiunile economice aplicate împotriva Iranului. Sancţiunile menţin petrolul şi gazul iranian departe de pieţele mondiale, crescând astfel preţurile pentru exporturile primare ale Rusiei. Sancţiunile împiedică naţiunile bogate în energie din zona Caspică să folosească conductele iraniene pentru a-şi exporta petrolul şi gazele lor către lumea din afară.

Astfel că liderul israelian a înfruntat o mare provocare când a zburat miercuri către Moscova, dar, fără niciun dubiu, el a avut de asemenea câteva iluzii.

La suprafaţă, Rusia şi Israelul au relaţii bune: turism fără vize şi un milion de vorbitori de limbă rusă în Israel. Dar israelienii au un scepticism adânc în privinţa Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor