Italia: Misterioasa răpire a contabilului lui Berlusconi acum o lună, şase persoane arestate (presă)

Epoch Times România
20.11.2012

Vestea difuzată luni, potrivit căreia un grup de şase bărbaţi înarmaţi şi mascaţi l-au sechestrat, în noaptea de 15 spre 16 octombrie, pe Giuseppe Spinelli, unul dintre contabilii lui Silvio Berlusconi, cerându-i fostului premier italian suma de 35 de milioane de euro în schimbul unor informaţii care ar fi putut fi folositoare în cadrul unuia dintre procesele sale, cel referitor la cumpărarea editurii Mondadori, şi arestarea, luni, a celor şase bărbaţi, trei italieni şi trei albanezi, se află azi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Misterul contabilului lui Berlusconi, răpit în casă o noapte întreagă, şase arestaţi', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că vestea a fost difuzată luni, în urma începerii unei vaste operaţiuni a poliţiei din Milano, care, la cererea Direcţiei antimafia din Milano, a efectuat şase arestări şi percheziţii în numeroase oraşe din Italia, la care au participat zeci de agenţi. Au fost arestaţi şeful bandei, Francesco Leone, în vârstă de 51 de ani, alţi doi italieni şi trei albanezi, de 33, 28 şi 39 de ani, deja cunoscuţi forţelor de ordine din Italia. Se pare că Leone ar fi fost trădat de pantofii pe care îi purta, în culorile clubului sportiv AC Milan (roşu şi negru).

În noaptea de 15 spre 16 octombrie, Spinelli, unul dintre principalii colaboratori ai lui Berlusconi, şi soţia sa, au fost sechestraţi timp de aproape 12 ore, în propria lor locuinţă de lângă Milano, de un grup de bărbaţi înarmaţi, format din trei italieni şi trei albanezi, care au pretins să vorbească la telefon cu fostul şef al guvernului italian, căruia i-au cerut 35 de milioane de euro în schimbul unui dosar. În opinia autorilor răpirii, acest dosar ar fi putut modifica sentinţa procesului numit în Italia 'Lodo Mondadori', prin care, în iulie 2011, grupul lui Berlusconi, Fininvest, a fost condamnat să plătească suma de 560 de milioane de euro grupului CIR al antreprenorului Carlo De Benedetti, de la care Fininvest a cumpărat în anii '90 editura Mondadori, plătind mită unui judecător pentru o sentinţă favorabilă grupului Fininvest, relatează principalul cotidian roman.

Grupul de criminali ar fi oferit un dosar cu informaţii confidenţiale asupra unor magistraţi, asupra lui Carlo De Benedetti şi asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini. După convorbirea telefonică dintre bărbaţii înarmaţi şi Berlusconi, ar fi intervenit escorta fostului premier, care, în loc să avertizeze magistratura, l-ar fi transportat pe contabil într-o localitate secretă. Abia a doua zi, la 17 octombrie, după peste 30 de ore de la desfăşurarea faptelor, avocaţii lui Berlusconi ar fi informat magistratura din Milano, care a deschis imediat o anchetă, rămasă secretă timp de o lună, aminteşte publicaţia menţionată.

După informaţiile difuzate de echipa mobilă din Milano, în noaptea de 15 spre 16 octombrie bărbaţii înarmaţi l-au eliberat pe Spinelli numai după ce au vorbit la telefon cu Berlusconi, pe care l-au şantajat, încercând să îi 'vândă' un dosar cu informaţii confidenţiale, în schimbul sumei de 35 de milioane de euro. Pe 16 octombrie Berlusconi anulase o întâlnire, la Roma, cu premierul Mario Monti, iar pe 17 octombrie anulase vizita sa la Bucureşti, unde ar fi trebuit să participe la Congresul Partidului Popular European (PPE). Pentru a anula aceste două vizite importante, la Roma şi la Bucureşti, Berlusconi declarase că este bolnav, precizează La Repubblica.

Giuseppe Spinelli, în vârstă de 71 de ani, este considerat una dintre persoanele de încredere ale fostului premier italian, contabilul care administrează conturile private ale fostului premier. El este numit în Italia 'contabilul bunga-bunga', deoarece era persoana care plătea tinerele femei invitate de fostul premier la petrecerile organizate în vilele sale din Sardinia şi de lângă Milano, la Arcore.

Chestura din Milano a organizat luni o conferinţă de presă, pentru a furniza ulterioare informaţii asupra acestui episod, încă neclar. Parchetul din Milano continuă ancheta, pentru a clarifica dacă a fost sau nu plătită o sumă de bani în vederea eliberării lui Spinelli. Ipoteza este că ar fi fost plătită suma de opt milioane de euro, opinează La Repubblica.

'Toate misterele sechestrării lui Spinelli', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că inginerul Carlo De Benedetti, preşedintele grupului industrial CIR, a declarat: 'Este absurdă ipoteza că ar putea să existe documente care ar modifica sentinţa procesului referitor la vânzarea editurii Mondadori'.

'Misterul celor opt milioane de euro: a fost plătită o răscumpărare?', titrează La Stampa din Torino, care scrie că sechestrarea contabilului lui Silvio Berlusconi întăreşte celelalte mistere care au înconjurat până acum viaţa celui mai controversat politician italian, fostul premier, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor