Japonia face pregătiri pentru război

Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe (C), tinand un discurs alaturi de Ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera (S), 27 octombrie 2013.
Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe (C), tinand un discurs alaturi de Ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera (S), 27 octombrie 2013. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)

Guvernul de la Tokyo a depus mai multe eforturi pentru ca armata Japoniei să îşi poată exercita dreptul ”de apărare colectivă”, permiţându-i să se implice într-un război când un aliat este ameninţat.

Premierul nipon, Shinzo Abe, trebuie să aprobe noile schimbări aduse Constituţiei astfel încât trupele japoneze să poată opera din nou peste mări. Articolul 9 al Constituţiei preciza că Japonia renunţă definitiv la folosirea forţei pentru a rezolva disputele internaţionale, exceptând cazul în care este atacată.

Joi, Abe a confirmat că guvernul va lua restul măsurilor necesare pentru adoptarea noilor schimbări, dar a subliniat că trupele japoneze nu se vor implica în războaiele aliaţilor doar de dragul de a folosi forţa armată.

Japonia trebuie să-şi exercite dreptul la ”apărare colectivă” odată cu agresiunile Coreei de Nord şi ale Chinei, a adăugat Abe.

Noile măsuri ale guvernului de la Tokyo sunt provocate de necesitatea de a se elibera de sub Carta elaborată de Statele Unite, considerată mult prea restrictivă de conservatori.

Forţele navale japoneze au fost recent suplimentate, sub presiunea ameninţărilor Chinei.

Trupele japoneze nu vor lua parte în operaţiuni militare multi-naţionale, a adăugat Abe.

Amendamentele aduse Constituţia japoneză survin concomitent cu exerciţiile militare sino-ruse desfăşurate în apropierea Insulelor Senkaku din Marea de Est a Chinei, deţinute de Tokyo şi pretinse de Beijing.