Japonia: Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade

(OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)

În estul Japoniei a avut loc luni dimineaţă un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2 grade, care s-a resimţit la Tokyo, rănind 11 persoane în capitală şi în regiunea Tokyo, potrivit AFP. Nu a fost declanşată alertă de tsunami.

Cutremurul a avut loc pe Insula Izu Oshima la sud de capitală la ora locală 5.18 (duminică, 23.18, ora României), hipocentrul fiind localizat la o adâncime de 160 de kilometri, potrivit Mediafax.

Iniţial au fost resimţite vibraţii slabe, care s-au transformat în unde violente, au relatat jurnalişti AFP.

"A fost un seism foarte adânc, din categoria celor care provoacă puţine replici", a declarat într-o conferinţă de presă un seismolog de la Agenţia pentru Meteorologie. Acesta a anunţat că este posibil să intervină replici în orele şi zilele următoare.

Centrul american de supraveghere a seismelor USGS, a evaluat că seismul a avut magnitudinea de 5,8 grade.

În centrul oraşului Tokyo, unde sunt ministerele, s-au produs cele mai puternice unde seismice, potrivit datelor furnizate de către agenţie. În Japonia, normele de construcţie sunt foarte stricte, astfel încât majoritatea clădirilor rezistă unor cutremure şi mai puternice.

Imediat după ce a avut loc cutremurul, s-a constituit o celulă de criză în departamentul premierului Shinzo Abe - aflat într-o vizită în Europa -, pentru a strânge cât mai rapid informaţii despre eventuale pagube.

Postul public de televiziune NHK şi-a întrerupt programele şi a furnizat primele informaţii despre cutremur.

Conform unui bilanţ, după două ore şi jumătate de la seism, au fost rănite uşor 11 persoane din Tokyo şi din prefecturile vecine Chiba, Kanagawa şi Saitama.

Traficul feroviar a fost suspendat pentru verificarea căilor, iar circulaţia rutieră a fost încetinită pe unele tronsoane de autostradă.

Pe aeroportul Tokyo-Haneda traficul aerian era normal.

Nu a fost afectată centrala nucleară de la Fukushima

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că nu au fost detectate anomalii la centrala nucleară Fukushima, care se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Tokyo.

Nu au fost înregistrate probleme nici la alte instalaţii nucleare afectate de seism, potrivit NHK.

De menţionat că pe 11 martie 2011 a avut loc un cutremur cu magnitudinea 9 în largul coastei de nord-est, provocând un tsunami uriaş, care s-a soldat cu peste 18.000 de victime. Acest tsunami a provocat accidentul nuclear de la centrala Fukushima.

Japonia se află la îmbinarea a patru plăci tehtonice şi este afectată anual de peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice înregistrate în lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe