Japonia în alertă maximă: super-taifunul Neoguri se îndreaptă spre Okinawa

(photos.com)

Cu o sarcină de ploi torenţiale estimate la 200 mm (=200 litri) pe m2, vânturi puternice de până la 250 de kilometri pe oră şi valuri de 14 metri înălţime, taifunul Neoguri se îndreaptă spre Arhipelagul Okinawa, în sudul extrem al Japoniei, avertiza luni Agenţia Meteorologică din Japonia.

Un scenariu extrem de periculos, care a determinat Agenţia Meteorologică din Japonia (AMJ) să emită luni seară o serie de avertizări de "nivel înalt", testând pentru prima dată scara de prevenire a riscurilor naturale majore, lansată în luna august a anului 2013: alerta a vizat insula Miyako(Prefectura Okinawa) şi unele insule vecine, urmate de principala insulă Okinawa, pe baza mai multor motive: valuri, vânturi sau ploi. Scenariul cel mai critic este în Miyako, unde autorităţile locale au sfătuit un total de 55.000 de rezidenţi să se îndrepte către adăposturi, relatează luni agenţia RaiNews.

Avansând de la sud la nord, se aşteaptă ca Neoguri să câştige putere şi să devină cel mai ameninţător din ultimele decenii, cu siguranţă mai rău ca"Ise-Wan", care în 1959 a provocat 5.000 de victime.

În timpul unei întâlniri de urgenţă a guvernului cu privire la criza actuală, ministrul pentru Managementul Dezastrelor, Keiji Furuya, care a anulat o excursie în Statele Unite pentru a participa la un eveniment dedicat prevenirii dezastrelor, a invitat prefecturile şi municipalităţi să ia toate măsurile necesare şi să consilieze la timp, dacă este necesar, evacuările. „Am cerut să nu ezite şi să nu se teamă să acţioneze cu cât mai multă prudenţă".

Guvernul a stabilit o unitate de conectare la centrul de Management al situaţiilor de urgenţă din cadrul Biroului primului ministru. „Ne aşteptăm la unul dintre cele mai mari taifunuri pe care le-am avut vreodată în iulie”, a recunoscut într-o conferinţă de presă Satoshi Ebihara, şeful departamentului de prognoze meteo de la AMJ, este "necesară cea mai mare vigilenţă".

Între timp, un front de ploi torenţiale a lovit sudul insulei Kyushu, unde în unele zone s-au măsurat mai mult de 350 de milimetri de apă. Niveluri extraordinare, care a determinat AMJ să lanseze avize de precauţie extremă, din cauza alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Neoguri va ajunge deasupra insulei Kyushu marţi după-amiază.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe